O pronásledování křesťanů se mlčí

23.10.2008 

V 60 zemích je systematicky porušována náboženská svoboda. Nejčastěji jsou pronásledováni křesťané. Vyplývá to ze zprávy o stavu náboženské svobody na světě, kterou zveřejnila organizace Církev v nouzi (Kirche in Not). Nejdramatičtější je situace v Indii, Pákistánu, Saúdské Arábii a v Eritreji.

Každý rok přichází o život kvůli své víře zhruba 170 tisíc křesťanů. ?V mnoha zemích, jako je Irák, Afghánistán nebo Indie, lidé vědí, co je to kříž vepsaný do života ? říká ředitel polské sekce Kirche in Not, P. Waldemar Cisło.
Mezi zřejmé příklady porušování náboženské svobody je nutné započítat zavedení šariátního práva v dalších provinciích Nigérie nebo rozhodnutí eritrejské vlády, která znárodnila všechna církevní charitativní a vzdělávací zařízení.

Ředitel polské sekce Kirche in Not zdůrazňuje mlčení světových médií k pronásledování křesťanů. Příkladem je pogrom na křesťany v Indii nebo olympiáda v Pekingu, kde politická korektnost donutila vlády a média k mlčení. V době olympiády byli biskupové, kněží a věřící zatýkáni a svět o tom mlčel. P. Cisło v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas dále řekl, že každý má povinnost trvat na respektu k náboženské svobodě a nahlas mluvit o křesťanech, kteří každý den platí svou víru vlastním životem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.