Vyjdou sebrané spisy Josefa Ratzingera

22.10.2008 

V tiskovém středisku Svatého stolce byl dnes představen první díl Sebraných spisů Josefa Ratzingera. Ty vyjdou celkem v 16 svazcích a budou obsahovat texty od univerzitního období do roku 2005. Jak bylo na tiskové konferenci zdůrazněno, nejde o pouhou katalogizaci textů, ale o ?živé svědectví teologie? Benedikta XVI.
Sbírka zahrnuje díla z více než padesátiletého období a její součástí bude například dizertační práce z roku 1953, kniha Úvod do křesťanství z roku 1968 nebo autobiografie Můj život. Dál se v ní objeví také homilie, rozjímání a recenze.
Prezentace se ve vatikánském tiskovém středisku účastnil také řezenský biskup, mons. Gerhard Ludwig Müller:

?V jeho spisech se spojují vědecké poznatky teologie s představou živé a žité víry. Benedikt XVI. vždy čerpal ze své obdivuhodné znalosti historie, teologie a dogmatiky a ty předává názorným způsobem. Při tom klade důraz na boží vizi člověka, na níž se všechno zakládá. Ta se stává díky Ratzingerovým jazykovým a vyjadřovacím schopnostem přístupná mnohým čtenářům. Složitá témata se tak stávají čirými v jejich niterné přímočarosti.?

Vydání Sebraných spisů bylo s Benediktem XVI. konzultováno a on sám každý díl osobně autorizoval. První čtyři svazky představují především liturgická témata. Hovoří ředitel Libreria Editrice Vaticana, Giuseppe Costa:

?Sbírka spisů se otvírá dvěmi vědeckými díly: dizertační prací o Augustinově nauce o Církvi a habilitační prací o Bonaventurově nauce o Zjevení. Třetí díl bude obsahovat přednášku prof. Ratzingera na téma, ?Bůh víry a Bůh filosofů?, kterou pronesl na konferenci v Bonnu v roce 1959. Ve čtvrtém díle najdeme ?Úvod do křesťanství? z roku 1968 a další texty v tématických okruzích: vyznání víry, křest, obrácení a následování Krista.?

Vydání prvního dílu německých textů s překladem do italštiny plánuje Libreria Editrice Vaticana na začátek příštího jara. Všechny díly by pak měly vyjít přibližně do šesti let. Celé Sebrané spisy nebo jejich jednotlivé svazky bude možné u vydavatele objednat předem.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.