Církevní představitelé k finančí krizi

14.10.2008 

Církev není lhostejná k aktuální finanční krizi. ?Ekonomie ztrácí hlavu, když se stává cílem sama sobě a řídí se pouze úsilím o co největší zisk,? píší francouzští biskupové v prohlášení vydaném komisí episkopátu pro rodinu a sociální záležitosti. ?Naše společnost prožívá vážný otřes a prvními oběťmi jsou ? jako je to obvyklé v těchto situacích - chudí lidé,? dodávají francouzští biskupové.

Ředitel katolické sociální akademie v Rakousku, Markus Schlagnitweit, v rozhovoru pro agenturu Kathpress pokládá otázku proč právě státy, a v podstatě daňoví poplatníci, mají pokrývat ztráty akcionářů, když nemají podíly na zisku. Současná situace je podle něj dobrou příležitostí k zavedení účinnější kontroly finančního trhu. Burzy se totiž staly svého druhu kasinem, v němž se hraje o ohromné obnosy, které nemají přímou souvislost s reálnou produkcí, ale jsou výsledkem spekulace.

Divokou spekulaci odsuzují také biskupové Spojených Států. V listu adresovaném americké vládě připomínají, že i v ekonomii platí morální zásady. Je nutné usilovat o větší zodpovědnost a věrohodnost na finančních trzích, čteme v listu. Nesmí se také zapomíná na solidaritu a společné dobro.

Dublinský arcibiskup, Diarmuid Martin, zdůrazňuje, že svobodný trh je velmi důležitý, ale má také sociální rozměr. Musí fungovat v rámci etického a právního systému, ve kterém jsou chudí chráněni a přehnané ambice mocných kroceny, domnívá se irský metropolita.

Svobodný trh hájí také kaplan londýnské burzy, anglikánský pastor Peter Mullen. V článku publikovaném na stránkách týdeníku Catholic Herald, odmítá názor o neslučitelnosti křesťanství s kapitalismem. Jedinou alternativou pro kapitalismus je socialismus ? píše Mullen ? a ten se ukázal jako daleko horší. Kapitalismus není dokonalý, ale je lepší než cokoliv jiného. Anglikánský arcibiskup Yorku, John Sentamu, nicméně říká přímo, že základem současné krize je modloslužebný kult peněz, na kterém máme všichni svůj podíl. Přišel čas všeobecného zpytování svědomí, říká anglikánský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.