Mezináboženské otázky na synodu

14.10.2008 

Křesťanství není náboženstvím knihy, nýbrž náboženstvím slova. Bylo to konstatováno v minulých dnech na biskupském synodu ve Vatikánu v reflexích srovnávajících křesťanství s islámem a židovstvím. Stejně tak se stále znovu ozývá potřeba dialogu s ostatními náboženstvími. Je o tom přesvědčen i patriarcha řecko-melchitské církve Řehoř III. Laham, nejvýše postavený katolický hierarcha východu přítomný na synodu. Našemu rozhlasu představil projekt, který mu zvláště leží na srdci:
?Chtěl bych, aby se muslimové a křesťané setkávali častěji. Přitom by se nemělo jednat o diskuse nebo teologické spory. Mnohem více mi jde o modlitební setkání. V Jeruzalémě se něco takového koná již několik let. Ve svatém městě Jeruzalémě se setkávají křesťané, židé a muslimové ke společné modlitbě. Přijde mi to pozoruhodné. Chtěl bych nyní něco takového pomoci uvést i do Sýrie a Libanonu, kde to spadá do mé odpovědnosti.?

Maronitský patriarcha, kardinál Nasrallah Sfeir, rovněž přítomný na synodu ve Vatikánu, včera ve svém vystoupení upozorňoval na kritickou situaci křesťanů v Libanonu. Patriarcha Řehoř Laham oproti tomu upozorňuje na pozitivní vývoj v arabských zemích:
?Ve všech arabských zemích kromě Saudské Arábie požívají křesťané jisté svobody kultu. Co se týče náboženské svobody, je to rozdílné v každé zemi. Vím však o veskrze pozitivních příkladech, jako třeba Damašek, kde křesťanské kostely neplatí za vodu a elektřinu a křesťanské obce tam dostanou i pozemky ke stavbě kostelů. Většina arabských států také financuje naše publikace, včetně katolického katechismu. V Sýrii se to dělá již 45 let.?
Řekl dnes vatikánskému rozhlasu patriarcha řecko-melchitské církve Řehoř III. Laham.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.