Na synodu se mluvilo o nešvarech v kázání

13.10.2008 

Po nedělní pauze pokračovalo dalším dnem zasedání biskupského synodu o Božím Slově v životě a poslání církve, kterého se ve Vatikánu účastní 253 synodních otců, ze 113 episkopátů, 25 úřadů Římské kurie a Unie vyšších řeholních představených. Biskupové dnes hovořili především o Lectio divina, o Světovém dni mladých a o fenoménu migrace.

?Bibli bez víry číst lze, ale bez víry v ní nelze hledat Boží Slovo,? stojí v Instrumentu laboris tohoto synodu. Tuto myšlenku také dnes připomněli otcové v synodní aule. Zbožné čtení Písma je spojené s modlitbou a tedy láskyplným a osobním vztahem s Pánem. Aby nebyl deformován jeho obsah je třeba následovat Mariin příklad a hledět na Krista a žít každodenní společenství církve.

Rakouský biskup Anton Leichtfried ve svém příspěvku varoval před třemi nebezpečnými tendencemi v homiliích:
1. homilie je často pouhým převyprávěním biblického textu, jeho zdvojením
2. někdy se zase stává homilie pouze opakováním každodenních zkušeností bez světla evangelia.
3. nebo se netýká ani evangelia ani každodenního života.

Připomněl také, že nedělní biblické texty jsou velmi důležité, ale jen málo věřících má ve zvyku číst nedělní evangelium předem. Homilie je třeba brát velmi zodpovědně, protože věřící z nich mohou žít celý týden. A dodal, že na Kristovu evangeliu by nikdo neměl šetřit námahou a energií a připravovat se na kázání jak modlitbou tak teologickým a exegetickým studiem a diskusí.

Předseda Papežské rady pro laiky, kardinál Stanislaw Rylko, zase připomněl důraz, jaký na hlásání Božího Slova kladl II. vatikánský koncil, a že rozšíření Písma svatého a prohlubování jeho znalostí mezi Božím lidem je jedním z jeho plodů.
Arcibiskup brazilského Sao Paola zase doporučil klást důraz na Písmo svaté v životě migrantů a cestujících a povzbuzovat je, aby měli Bibli stále při sobě.
Indický arcibiskup Thomas Menamparampil k diskusi připojil názor, že kromě vztahu s židovství a islámem, s nimiž křesťanství částečně postvátné texty sdílí, je třeba prohloubit vztahy také například s budhismem, s nímž má také mnohé styčné body, jako například kontemplaci nebo mnišství a celibát.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.