Čtyři noví světci

13.10.2008 

Církev má čtyři nové světce. Benedikt XVI. sloužil včera (12.10.) na náměstí Svatého Petra kanonizační mši svatou, při které svatořečil italského kněze, švýcarskou misionářku, indickou řeholnici a laickou terciářku z Ekvádoru.

Kajetán Errico se narodil v roce 1791 v Secondiglianu u Neapole a v roce 1860 tam také zemřel. Jako kněz zcela věnoval svůj život službě trpícím materiální i morální nouzí. Navštěvoval nevyléčitelně nemocné a vězně. Dnem i nocí zpovídal a povzbuzoval penitenty v důvěře v Boží milosrdenství. O radu v duchovních záležitostech se na něj obraceli stejně tak chudí jako neapolský král či biskup. P. Kajetán Errico založil kongregaci Nejsvětějších srdcí Ježíše a Marie, aby pokračovala v jeho službě Milosrdenství. V roce 2002 ho blahořečil Jan Pavel II.

Verena Bütler se narodila v roce 1848 na švýcarském venkově, ale misijní povolání ji zavedlo do Latinské Ameriky. Ještě v rodném Švýcarsku vstoupila do kláštera františkánek a přijala jméno Marie Bernarda. Se skupinou sester se vydala do Ekvádoru, kde založila kongregaci Františkánek misionářek P. Marie Pomocnice, s cílem šířit Boží království skrze díla křesťanské lásky. Když v Ekvádoru vypuklo pronásledování církve a řeholních společenství, musela se přestěhovat do kolumbijské Cartageny, kde strávila 29 let. S. Marie Bernarda Bütler zemřela v roce 1924. Beatifikoval ji Jan Pavel II. v roce 1995.

S protikřesťanskými násilnostmi v Indii se sbíhá kanonizace první Indky v dějinách. Anna Muttathupadathu se narodila v roce 1910 v Kudamaloora, ve státu Kerala. V raném věku osiřela a vyrůstala v péči příbuzných, kteří ji chtěli provdat. Po příkladu sv. Terezie od Dítěte Ježíše se ale rozhodla pro jinou cestu a v 18 letech vstoupila do kláštera klarisek třetího řádu sv. Františka. Přijala tam jméno Alfonsa od Neposkvrněného Početí. Navzdory chatrnému zdraví zůstala věrná svému povolání a své fyzické utrpění obětovala Bohu. Zemřela v nedožitých 36 letech, v roce 1946. Během cesty do Indie v roce 1986 ji blahořečil Jan Pavel II. jako první indickou blahoslavenou.

Narcisa od Ježíše Martillo Morán se narodila v ekvádorském Nobol v roce 1833. Zůstala ve světském stavu, ale žila po vzoru řeholnic, podobně jako první světice Ekvádoru, Marie Anna od Ježíše de Paredes y Flores, která v 17. století zvolila takový způsob života. Následovala ji v modlitbě a obětech za obrácení hříšníků. Živila se jako švadlena a vyučovala děti katechismus. Později žila jako laička v klášteru dominikánských terciářek v Limě, v hlavním městě Peru. Složila soukromé sliby čistoty, chudoby a poslušnosti. Zemřela v roce 1869, ve věku 37 let. Beatifikoval ji v roce 1992 Jan Pavel II.

Homilie Benedikta XVI. při kanonizační liturgii ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.