Arcib. Migliore: Problém odzbrojení svědčí o krizi OSN

9.10.2008 

Podmínkou skutečného respektu k lidským právům je angažovanost všech států v procesu odzbrojení, řekl na fóru plenárního shromáždění OSN arcibiskup Celestino Migliore. Stálý pozorovatel Svatého stolce se účastnil zasedání výboru pro všeobecné a úplné odzbrojení. Jak zdůraznil vatikánský diplomat, v oblasti nukleárního odzbrojení je politika zemí disponujících jadernými zbraněmi plná rozporů. Na jedné straně bojují s hrozbou nukleárního terorismu, na druhé straně rozvíjejí a obnovují nukleární arsenál. Na jedné straně si státy zabezpečují co největší svobodu v nukleárních otázkách a na druhé se domáhají co nejpřísnější mezinárodní kontroly. Chybějící společná vize vysvětluje také chabý zájem o realizaci Traktátu o nešíření jaderných zbraní.

Důležitým úspěchem v oblasti odzbrojení je Konvence o tříštivých zbraních, kterou letos v Dublinu podepsalo 107 států. Vatikánský diplomat vyjádřil lítost nad tím, že tento dokument byl zpracován a přijat mimo Konferenci pro odzbrojení OSN. Svědčí to o krizi idejí Spojených národů. Odzbrojení totiž patří k hlavním cílům organizace a ze své podstaty vyžaduje zodpovědný, poctivý a důsledný dialog všech členů mezinárodního společenství.

Podle arcibiskupa Miglioreho jsou velmi nejisté také osudy Traktátu o obchodu se zbraněmi, přestože jeho přijetí by přispělo k zvýšení světové bezpečnosti a k omezení obchodu se zbraněmi v budoucnosti. Obtíže v oblasti odzbrojení podle Stálého pozorovatele Svatého stolce dokládají naléhavou potřebu reformy Organizace spojených národů a zejména struktur a procedur Konference pro odzbrojení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.