Kadr. Bozanić o situaci v Evropě

7.10.2008 

Evropa prochází krizí identity ve všech třech bodech, načrtnutých v Instrumentum laboris, řekl ve své zprávě o situaci Starého kontinentu, záhřebský arcibiskup kard. Josip Bozanić. Zmínil nejprve, jak hluboce Bible ovlivnila nejrůznější kulturní, ekonomické a politické aspekty evropské civilizace. Křesťanství je klíčem k porozumění našeho kontinentu v jeho celku. Kard. Bozanić připomněl velké hlasatele spásy, spolupatrony Evropy, sv. Benedikta, Cyrila a Metoděje, jejichž působení spojovalo různorodé prvky v jeden celek. Nerozlučitelnost spojení Bible s Evropou dokládá všechno, co považujeme za velkou evropskou kulturu ? tisíce katedrál, poklady umění, literatury a křesťanské hudby, ale také velké skutky křesťanské lásky a služby. Křesťanské dědictví spjaté s Biblí se promítá do témat jako hodnota lidské osoby, uznání lidských práv, oddělení církve a státu nebo koncept sociální spravedlnosti.
Připomněl, že Lectio divina není pouhým čtením posvátného textu, ale nasloucháním Bohu, který v dějiných stále působí. Křesťané se musí toto Boží působení v dějinách, v politických a ekonomických událostech učit číst. Křesťanství se nesmí nechat zatáhnout do politických a ekonomických her, v nichž by se stalo nerozpoznatelné.
Evropa se řítí do krize, pokud nebude brát vážně sílu Božího slova. A to se týká všech vědeckých oblastí, zvláště teologie. Evropa se těší rozvoji teologického myšlení, ale je potřeba ho konfrontovat s novými vědeckými interpretacemi a bádáními, které jsou často záměrně odděleny od hermeneutických paradigmat křesťanské pravdy. Odmítání Božího slova jako interpretační instance přivádí Evropu ke sklíčené a nejisté kultuře.
V závěru zprávy o situaci Evropy, záhřebský arcibiskup kard. Josip Bozanić, uvedl, že Lectio divina může být nejen základem apoštolátu ale také ekumenického hnutí a mezináboženského dialogu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.