Kard. Vanhoye: Je žádoucí vyhnout se nedorozuměním a předsudkům mezi Židy a křesťany

7.10.2008 

Včera odpoledne se událo na synodu několik zajímavých věcí z novinek, které byly do synodního procesu uvedeny až letos. Například pět kontinentálních zpráv o situaci církve ve světě a hned po nich dosud nevídané vystoupení rabína Cohena z Haify. Bylo to poprvé, kdy na katolickém synodu k účastníkům promluvil nekřesťan:

?Je to nepochybně privilegium a vzácná čest?? Takto rabín definoval pozvání mluvit na synodu biskupů. Podle něj jde o významné gesto naděje a poselství pokoje pro současné i budoucí generece. ?Vidím ve vašem pozvání ? dodal rabín v projevu ke shromážděným biskupům ? snahu i nadále se obracet na nás jako na vaše starší bratry ve víře.? Poté se rabín Cohen pozastavil u významu bible a modlitby: ?Modlitba, řekl, je jazyk ducha, která nám byla darována od Boha.? Nakonec se rabín připomněl téma utrpení židovského národa, zvláště holocaustu a upozornil na nebezpečí návratu antisemitismu.

Po rabínu Cohenovi vystoupil jezuitský kardinál Vanhoye a věnoval se reálným možnostem dialogu mezi Židy a křesťany ve jménu společného dědictví: ?Dialog zůstává možný, řekl kardinál Vanhoye, protože Židé a křesťané mají společné jmění, které je sjednocuje, a je vysoce žádoucí jako pomoc ve snaze vyhnout se na jedné straně nedorozuměním a předsudkům, na druhé pak slouží k upevňování vzájemných vztahů a k poznávání toho, co máme společné.?

Ve zprávách o stavu církve na jednotlivých kontinentech byla červenou nití výzva evangelizace ve světě, který se tak rychle proměňuje. Co se týče Evropy, je naše kultura vyzvána brát křesťanství jako jeden z klíčů k interpretaci sebe sama, aby tak Evropa došla k lepšímu sebepoznání a znovu obnovila svou identitu, jak o tom mluvil papež při své zářijové cestě do Francie.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.