Třetí den synodu o Božím Slovu

7.10.2008 

Třetí den pokračuje biskupský synod o Božím slově. Tento den synodálních prací ve Vatikánu byl věnován tématu rozšíření Bible ve světě. Dopoledne bylo generální shromáždění seznámeno s výsledky hlasování ve volbě členů komise, která bude pracovat na závěrečném komuniké. Začaly obecné rozpravy. O přestávce mezi pracovními setkáními přijal Benedikt XVI. členy Spojených biblických společností (United Bible Societes). Jejich generální sekretář, rev. Miller Lilloy je na synodu přítomen jako zvláštní host.
Jak nám řekl generální sekretář synodu, msgr. Nikola Eterovic, apež obdržel darem od Biblických společností bibli v několikajazyčném vydání a na přání papeže obdržel jeden výtisk také každý z účastníků synodu, včetně expertů a pozorovatelů.

Dnešní dopoledne bylo také naplněno reflexí. V jedné z nich kardinál Angelo Sodano, děkan kardinálského sboru, podtrhl vysoký počet kardinálů, kteří se dostavili na synod: podle něj je to příklad integrace a spolupráce mezi organismy povolanými pomáhat pastýři univerzální církve. V mnoha ostatních reflexích se jejich autoři zabývali nutností nacházet nové nástroje pro usnadnění přístupů všech lidí k Bibli a ke zlepšení možností, jak z ní čerpat. Arcibiskup Colerodge navrhl v tomto smyslu vytvoření obecného direktoria pro homilie, aby kázání byla inspirována zkušeností univerzální církve, aniž by se zanedbaly osobité rysy místních církví.
Kardinál Erdö, předseda Rady evropských biskupských konferencí, poukázal na nebezpečí vydávání textů více senzačních než vědeckých, jako například apokryfního Evangelia Jidášova. Podle jeho slov se jedná o spisy, které směšují věrohodné a nevěrohodné prameny mluvící o Ježíši Kristu. Msgr. Pasinya z Konga, zvláštní sekretář synodu, se ve svém vystoupení soustředil na nebezpečí sekt. Podle jeho vyjádření se učení sekt obecně zakládá na fundamentalistickém výkladu Svatého Písma. Proto je prý třeba oceňovat stabilní interpretativní kriteria jako je příslušnost k apoštolské tradici a koherence s celou Biblí. Taková kriteria pak chrání před subjektivní a fundamentalistickou četbou biblických textů.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.