Rusko rehabilitovalo posledního cara

3.10.2008 

Nejvyšší soud Ruské federace přijal rozhodnutí o rehabilitaci posledního ruského cara, Mikuláše II. a jeho rodiny, vyvražděné bolševiky v roce 1918. Vyhověl tak žádosti advokátů rodiny Romanovců na obnovení rehabilitace v roce 2007.

Nejvyšší soud v roce 2007 potvrdil usnesení Generální prokuratury Ruské federace, podle něhož se na cara, jeho ženu a pět dětí, zastřelených v roce 1918, rehabilitace nevztahuje. Jako zdůvodnění Generální prokurátor tehdy uvedl, že členové carské rodiny nebyli uvězněni z politických důvodů a že rozhodnutí o exekuci nevynesl žádný soud. Proti carské rodině nebylo nikdy vedeno soudní řízení. Toto vysvětlení vyvrátili advokáti rodiny Romanovců, kteří doložili, že carská rodina byla postřílena na základě ortelu uralského soudu, potvrzeného nejvyšší revoluční vládou.

Uspokojení z aktu rehabilitace vyjádřil mimo jiné patriarcha Alexej II. Ruská pravoslavná církev považuje cara Mikuláše II. a členy jeho rodiny za novodobé mučeníky. Některé ruské intelektuální kruhy vyjádřily naději, že rehabilitační akt carské rodiny bude začátkem nového pohledu na dobu totality. Dosud totiž nebyl přehodnocen postoj k vůdcům minulého režimu, kteří budovali ?velikost Sovětského Svazu? ? do značné míry ztotožňovaného s Ruskem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.