Nový generální sekterář Rady evropských biskupských konferencí

3.10.2008 

Rada evropských biskupských konferencí má nového generálního sekteráře. Stal se jím portugalský teolog, otec Duarte da Cunha.
Narodil se v roce 1968, v 25ti letech přijal kněžské svěcení. V roce 1998 získal na Gregoriánské univerzitě v Římě doktorát z teologie. Vyučoval v Portugalsku a ve Východním Timoru. Přednášel sociální nauku církve, ekleziologii, fundamentální teologii, eschatologii a mariologii. V roce 1998 založil soukromé sdružení Ponto de Apoio á Vida, jehož cílem je pomáhat a doprovázet těhotné ženy v obtížné situaci.
P. Duarte da Cunha nahradil ve funkci mons. Alda Giordaniho, který se stal stálým pozorovatelem Svatého stolce v Radě Evropy ve Štrasburku. Mons. Giordani působil v Radě evropských biskupských konferencí 13 let.
Evropští biskupové na zasedání v maďarské Ostřihomi také apelovali na ukončení násilí namířeného proti křesťanům v Indii. ?Žádáme vlády a evropské instituce, aby zasáhli proti tomuto násilí, které má, podle našich informací, od 23. srpna do dnešního dne na svědomí 60 mrtvých, tisíce zraněných a desetitisíce lidí na útěku.? Podobně znepojení jsou evropští biskupové také co se týká situace křesťanů v Iráku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.