Malá komunita věřících není důvodem k malomyslnosti

2.10.2008 

Církev katolickou víru nepředepisuje, ale nabízí, a žádá, aby byla garantována náboženská svoboda, potvrdil Benedikt XVI. ve své promluvě k biskupům střední Asie, vedeným předsedou episkopátu Tomaszem Petou. Biskupy Kazachstánu, Kyrgystánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu a Turkmenistánu Svatý otec přijal dnes dopoledne na závěr jejich návštěvy ad Limina Apostolorum. Měl pro ně především slova povzbuzení:

?Ujišťuji vás, že Petrův nástupce vaši službu sleduje se stálými modlitbami a bratrskou láskou. Tento dům, dům římského biskupa, je také vaším domovem. (...) Děkuji Pánu, že i přes těžký útlak v letech ateistického komunistického režimu zůstal plamen víry v srdcích věřících zapálený, díky obětavosti horlivých kněží, řeholníků i laiků. Společenství může být zredukováno na ?malé stádce.? Nemusíme však propadat malomyslnosti, drazí bratři! Pohleďte na první komunitu učedníků Páně, která, i když byla malá, neuzavírala se do sebe, ale pobízena Kristovou láskou, neváhala starat se o obtíže chudých, navštěvovat nemocné, přede všemi s radostí svědčit a hlásat Evangelium.?

Svatý otec ocenil také práci kněží, řeholníků, řeholnic a laiků, kteří na vinici Páně se středoasijským biskupy spolupracují. Připomněl, že církev je vedena Duchem Svatým. Pod jeho vedením mají biskupové vytrvat ve vyučování a naslouchání Božímu slovu, mají povzbuzovat zvláště mládež k lásce k Eucharistii a mariánské úctě a podporovat společnou modlitbu růžence v rodinách. ?Hledejte také s trpělivostí a odvahou nové formy a metody apoštolátu, starejte se o to, aby byly aktualizovány tak, aby odpovídaly jazyku a kultuře věřících vám svěřených,? zdůraznil Papež. Připomněl také, že je třeba čelit řadě znepokojivých fenoménům, které ohrožují bezpečnost a mír:

?Zvláště mám na mysli násilí a terorismus, rozšíření extremismu a fundamentalismu. Samozřejmě je třeba těmto pohromám čelit legislativními opatřeními. Avšak síla zákona nikdy nesmí sama sebe změnit v ničemnost. Svobodné praktikování náboženství nesmí být omezováno, poněvadž svobodné vyznávání vlastní víry je jedním ze základních a všeobecně unávaných lidských práv.?

Řekl Benedikt XVI. biskupům Kazachstánu, Kyrgystánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu a Turkmenistánu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.