Arcibiskup Migliore na zasedání OSN

30.9.2008 

Ke včerejší debatě 63. zasedání Generálního shromáždění OSN přispěl i stálý pozorovatel Svatého Stolce, arcibiskup Celestino Migliore. Připomněl, že svou povahou a strukturou Spojené národy nevytvářejí události ani trendy, ale spíše poskytují prostor pro jejich prodiskutování a následnou odpověď na ně.
?Tento rok byl poznamenám mnoha výzvami a krizemi: přírodními i způsobenými lidskou vinnou, kolísavou ekonomikou, finančními bouřemi, vzrůstajícími cenami potravin i paliv, dopadem klimatických změn, místními válkami a napětím,? poznamenal arcibiskup Migliore na shromáždění, které se pokusí ?identifikovat společné příčiny a jmenovatele různých krizí a najít vhodné dlouhodobé řešení.? Vytkl také často opožděnou odpověď, selhání a váhání lídrů při ochraně národů. ?V minulosti bylo slovo ochrana záminkou pro expanzi a agresi. Navzdory velkému rozvoji v mezinárodním právu se takovéto chápání slova ochrana a jeho praktikování objevuje i dnes,? upozornil vatikánský pozorovatel.
?Zodpovědnost chránit nesmí být viděna jen ve kontextu vojenského zásahu, ale primárně je potřebné, aby mezinárodní společenství společně čelilo krizím a hledalo prostředky pro vyjednávání podporovalo morální sílu práva a hledalo společné dobro.? Selhání kolektivní ochrany národů a prevence vojenských zásahů by podminovalo morální i praktickou autoritu OSN, varoval arcibiskup.
?Při ochraně životního prostředí a přírody se často správně připomíná, že všechny aktivity okolí by neměly být zákonem povoleny jen proto, že jsou technicky možné a ekonomicky výhodné,? řekl včera Celestino Migliore, upozornil ale, že ?pokud se přejde z oboru ekologie na pole lidských práv, často se objevuje naprosto opačná tendence, stačí se podívat na zbrojní průmysl, bio-inženýrství, reprodukční technologie a samotnou strukturu rodiny.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.