Beatifikace O. Sopoćka

29.9.2008 

Polský kněz Michal Sopoćko, učitel teologie, zpovědník sestry Faustiny Kowalské a spoluzakladatel Sester Milosrdného Ježíše byl včera blahořečen. Mše svatá se slavila včera dopoledne před kostelem Božího milosrdenství v Bialystoku. Kázal krakovský arcibiskup Stanislaw Dziwisz, beatifikační formuli pronesl jakožto reprezentant Svatého otce arcibiskup Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení.

Michal Sopoćko, prohlásil arcibiskup Amato, je ? jasným příkladem věčné krásy následování Krista.? ?Být křesťany, dodal, znamená žít v pravdě, ve svobodě, v radosti; znamená to být solí země a světlem světa. (...) V jakékoliv situaci se nacházíme a čemukoliv čelíme, náš život je napodobením Krista.?

Prefekt Kongregace pro svatořečení vyzval k napodobování nového blahoslaveného v milosrdenství:

?V rodině je každý den potřeba milosrdenství. Každý den musí mít manželka soucit s mužem a naopak, stále potvrzovat vzájemnou věrnost. Každý den musí být rodiče připraveni odpouštět svým dětem, snášet jejich neposlušnost a provinění. Ale i děti musí mít s rodičemi trpělivost.?

Nově blahoslaveného Otce Michala Sopoćka připomněl včera v Castel Gandolfo také Svatý otec, když se po modlitbě Anděl Páně obrátil na polské poutníky:

?Moje myšlenky dnes zvláště směřují k věřícím, kteří se dnes shromáždili v polském Bialystoku na beatifikaci Služebníka Božího Michala Sopoćka, zpovědníka a duchovního vůdce svaté Faustiny Kowalské. Na jeho podnět si světice začala vést svůj známý Deník, v němž popisuje své mystické zážitky a zjevení milosrdného Ježíše. Také to, že byl namalován obraz s nápisem ?Ježíši, důvěřuji Ti.? Tento služebník Boží byl znám jako horlivý kněz, vychovatel a šiřitel úcty k Božímu milosrdenství. Přidávám se k radosti diecézí Bialystok a Vilnius a všech těch, kterým je drahé poselství Milosrdného Ježíše. V Otcově domě se z této beatifikace raduje můj milovaný předchůdce, Služebník Boží Jan Pavel II. Byl to on, kdo svět zasvětil Božímu Milosrdenství a proto opakuji jeho přání ?Ať vám Bůh bohatý milosrdenstvím požehná.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.