Papež: Etické otázky je třeba řešit s respektem k autonomii věd, ale v duchu pravdy

27.1.2004 

Připojení štětínského teologického institutu k tamní universitě bylo příležitostí k setkání papeže s delegací z hlavního města Západo-pomořanského regionu. V jejím čele stáli arcibiskup štětínsko-kamieňský Zygmut Kamiňski a starosta Štětína Marian Jurczyk.

Jan Pavel II. ve své promluvě vyjádřil naději, že včlenění teologického institutu do University přinese mladým lidem větší možnosti filosofického a teologického studia. Svatý otec také připomněl dlouhou tradici teologických fakult na univerzitách. Podle jeho slov je potřebná k dialogu mezi rozumem a vírou:

?...takový dialog je potřebný, mají-li plody vědeckých zkoumání v různých oblastech sloužit plnému rozvoji člověka. Tak jako není možné oddělit rozum od duše, tak není možné v plnosti předávat víru a nebrat při tom v úvahu potřeby lidského ducha, který je otevřený nekonečnu. Kromě toho rozvoj věd s sebou přináší mnoho etických otázek, které je třeba řešit, s respektem k autonomii věd, ale také v duchu pravdy.?- zdůraznil v promluvě k delegaci ze Štětína Jan Pavel II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.