Vyšla nová Instrukce o Vyšších institutech náboženských věd

25.9.2008 

Va vatikánském tiskovém středisku dnes byla představena Instrukce o Vyšších institutech náboženských věd. Některé novinky, které zavádí představuje Vatikánskému rozhlasu prefekt Kongregace pro Katolickou výchovu, kardinál Zenon Grocholewski:

?Hlavní změnou je prodloužení studia z 4 na 5 let. Byl také stanoven počet stálých vyučujících, to je velmi důležité. Nyní se tedy požaduje alespoň 5 kmenových vyučujících. Další novinkou je, že tito kmenovi profesoři nesmějí působit ve více institutech zároveň. Tohle opatření poskytne institutům větší stabilitu a úroveň. Dále byl ustanoven minimální počet studentů. Protože je potřeba projevit určitou hospodárnost. Nové normy předpokládají více méně pětasedmdesát řádných studentů.?

Smyslem instrukce je Vyšší instituty náboženských věd zkvalitnit ...
?Úspěch Institutů nezávisí na počtu, ale na kvalitě a jejich schopnosti určit opravdové potřeby dnešního světa a použít to při formaci laiků. A je třeba také umět rozpoznat, kdo je schopný účinného apoštolátu.?

Instrukce také podporuje studium laiků na těchto institutech...
?Jednou z povinností k víře je poznat ji. Pocházím z komunistické země a pracoval jsem v Polsku v době, kdy se na školách náboženství nevyučovalo. Naopak hovořilo se proti víře. Ale my jsme se poznání víry dožadovali, protože znalost víry musí být úměrná k obecnému vzdělání. A to je podle mě to co musíme brát ve Vyšších institutech náboženských věd v potaz.?

Říká prefekt Kongregace pro Katolickou výchovu, kardinál Zenon Grocholewski.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.