Benedikt XVI. o církevním školství

25.9.2008 

Benedikt XVI. přijal v Castel Gandolfu delegáty italských katolických škol, kteří dnes a zítra zasedají na symposiu u příležitosti 10. výročí založení Centra studií pro katolické školství při Italské biskupské konferenci. Papež ve svém projevu ocenil práci Centra a zmínil dokumenty italských biskupů, které zdůrazňují úzký vztah mezi hlásáním víry a podporou rozvoje lidské osobnosti.

?K tomu, aby katolické školství bylo oceňováno, musí být obecně znám jeho pedagogický záměr. Je nezbytné, aby ve společnosti dozrálo vědomí nejen o jeho církevní identitě a jeho kulturní vizi, ale také o jeho občanském významu. Nejde totiž o obranu partikulárních zájmů, ale o významný přínos obecnému dobru celé italské společnosti.?

Katolická církev spravuje v Itálii necelých 9% škol. Církevní školství je strukturováno ve třech skupinách. Do Federace mateřských škol (FISM) spadá přes sedm tisíc institucí pro nejmenší, které navštěvuje téměř 700 tisíc dětí. Dále Federace vzdělávacích institutů (FIDAE), do níž patří 2667 škol všech stupňů. Třetí skupinou je Národní konfederace odborných učilišť (CONFAP), do níž patří 269 Center odborného školení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.