Biskupové Panamy u Benedikta XVI.

19.9.2008 

Na návštěvu ?ad limina Apostolorum? přijeli biskupové další latinskoamerické země. Tentokrát je to Panama. Dnes je přijal na audienci Benedikt XVI.:

?Vaše země, stejně jako mnohé jiné, zažívá situace obtížné, ale také ty, které dodávají naději. V tomto kontextu je obzvlášť nutné, aby církev v Panamě nepřestávala nabízet světlo, které přispívá k řešení současných problémů obyvatel a podporovala to, aby se společnost shodla na planosti základních morálních hodnot. Proto je třeba šířit Kompendium sociálního učení církve a tak podpořit zejména laiky, aby působili v oblasti politiky, společnosti a ekonomie.?

Více než 80% z tří milionů obyvatel Panamy tvoří katolíci. Podobně jako v ostatních zemích oblasti sahají dějiny evangelizace země do první poloviny 16. století. Církevní strukturu tvoří jedna provincie, do které patří arcidiecéze hlavního města, 5 diecézí a jedna územní prelatura a apoštolský vikariát.
Hlavním problémem Panamy je paradoxní sociálně ekonomická situace. Přestože hospodářství zaznamenává téměř desetiprocentní vzrůst, 40% obyvatel země žije v podmínkách krajní chudoby. K tomu přistupují typické problémy Střední Ameriky jako násilí, kriminalita mládeže nebo rostoucí vliv sekt. Biskupové kritizují sociální programy státu, které sice část palčivých otázek řeší, ale v dlouhodobější perspektivě vytvářejí sociální a ekonomickou závislost. Biskupové Panamy vidí úkoly do budoucna také v zanedbaném katechezi dospělých a v obraně instituce manželství a rodiny. Odpovědí na současnou situaci má být kontinentální misie vyhlášená na Postní dobu příštího roku, o níž rozhodla Konference latinskoamerických biskupů v Aparecidě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.