Takto rozšířený hlad je neslýchaným skandálem,mons. Giordano ke zprávě FAO

18.9.2008 

Podle zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství miliony lidí stále trpí hladem kvůli vysokým cenám potravin. Podle odhadů FAO si v minulých měsících 850 milionů lidí nemohlo dovolit dosyta se najíst. Nový stálý pozorovatel Svatého Stolce u Rady Evropy, Aldo Giordano, v dnešním vyjádření žádá větší nasazení evropských států:

?Evropa musí toto drama brát vážně. Už jsme si totiž příliš zvykli na tento druh zpráv. Pokud se zamyslíme nad těmito čísly, dojdeme k závěru, že takto rozšířený hlad je neslýchaným skandálem. Evropa zde musí převzít zodpovědnost na světové úrovni. Pokud se Evropě toto podaří, může pak sama znovu najít svou vysokou kulturu, tradici a identitu.?

Podle Alda Giordana je třeba se při hledání řešení potravinové krize soustředit zároveň na ochranu prostředí:

?Papež v poslední době několikrát vyzval k tomu, abychom si uvědomovali, že náš svět, náš domov, musí být uchován pro příští generace. Zde vidím také výzvu pro Radu Evropy. Myslím si, že by Svatý Stolec spolu s Radou Evropy mohli v tomto směru vykonat mnoho.?

Čtyřiapadesátiletý Giordano nastoupil do svého úřadu 1. září tohoto roku. Předtím vykonával funkci generálního sekretáře Rady evropských biskupských konferencí.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.