Prezidentští kandidáti USA o etických otázkách

16.9.2008 

Kandidáti na prezidenta Spojených Států se vyslovili k otázkám podstatným pro katolické voliče. Barack Obama a John McCain v rozhovoru pro říjnové číslo magazínu U.S. Catholic, odpovídali mimo jiné na otázku interrupcí, výzkumu kmenových buněk nebo přistěhovalců.
Na otázku obrany života nenarozených senátor McCain hrdě odpovídal, že za posledních 25 vystupoval proti interrupcím, jak o tom svědčí přehled jeho hlasování v Kongresu. Vyjádřil přesvědčení, že Ameriku dělí jen krok od jejího postavení mimo zákon. Senátor Obama odpověděl, že ?nikdo není pro potraty,? ale dodal, že ze všech sil podporuje právo ženy na volbu.
Pokud jde o výzkum kmenových buněk z lidských embryí, senátor Obama uvedl, že má probíhat při zachování ?nejvyšších etických standartů? a s použitím pouze těch embryí, která by byla zničena v každém případě. Senator McCain napsal, že tento výzkum dává velkou naději na pokoření nevyléčitelných nemocí, ?ale způsob získávání kmenových buněk nesmí být v rozporu s morálními a etickými hodnotami.?
Pokud jde o nelegální přistěhovalce, senátor Obama je toho názoru, že ?mají zaplatit pokutu, daně a naučit se anglicky.? McCain oproti tomu kritizuje neúspěch imigrační právní reformy současné vlády. Uvedl, že před odstartováním reformy musí Amerika nejprve posílit své hranice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.