Poselství Benedikta XVI. k zahájení 63. zasedání Generálního shromáždění OSN

16.9.2008 

63. zasedání Generálního shromáždění OSN zahájila ekumenická bohoslužba. Poselství, které jménem Svatého otce zaslal kard. Státní sekretář Tarcisio Bertone, přečetl při bohoslužbě v kostele Svaté Rodiny na Manhattanu stálý pozorovatel Svatého Stolce při Organizaci spojených národů, arcibiskup Celestino Migliore.
V poselství se píše, že se Benedikt XVI. připojuje ke členům diplomatické komunity a představitelům OSN a prosí všemohoucího Boha o vedení a sílu, jež jsou třeba pro řešení naléhavých úkolů, kterým OSN bude čelit v průběhu následujících měsíců, včetně snahy přiblížit se ke splnění rozvojových cílů milénia a úsilí o to, aby z globalizace mělo prospěch celé lidstvo. List také připomíná dubnovou návštěvu Benedikta XVI. na Generálním shromáždění OSN, při příležitosti 60. výročí deklarace lidských práv. Svatý otec obnovil svou výzvu k mezinárodním představitelům, aby uplatňovali vznešenou morální vizi a transcendentní hodnoty spravedlnosti. V závěru listu je vyjádřena naděje, že reflexe a modlitby představitele posílí v úsilí chránit důstojnost každé lidské bytosti a budovat stále solidárnější, svobodnější a pokojnější svět.

Rozvojové cíle milénia byly ustanoveny v roce 2000 pro patnáctileté období, tedy do roku 2015. Patří mezi ně zejména: snížení počtu lidí, kteří žijí za méně než 1 USD na den a těch, kteří nemají přístup k čisté pitné vodě , ve světovém měřítku na polovinu, nyní jich je víc než 1 miliarda; snížení dětské a mateřské úmrtnosti, zamezení šíření epidemických chorob jako HIV a další.
V současnosti se ukazuje, že se tyto cíle nedaří plnit.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.