Papež před odletem z Francie: Doba je příznivá pro návrat k Bohu

15.9.2008 

Ihned po skončení liturgie pro nemocné se Benedikt XVI. s Lurdy rozloučil a vrtulníkem se přepravil na letiště v Tarbes, kde proběhla závěrečná ceremonie za přítomnosti premiéra François Fillona a představitelů episkopátu. Francouzský předseda vlády nejprve rozmlouval s Papežem soukromě. V oficiálním projevu pak poděkoval Benediktu XVI. za návštěvu. Jeho čtyřdenní pobyt ve Francii označil za čas ?reflexe a naděje.? Premiér Fillon zároveň zdůraznil, že zásada oddělení státu a církve nemá být překážkou v dialogu.?

Benedikt XVI. poděkoval francouzské vládě i církvi za přípravu pouti, jejíž dvě části ? pařížská a lurdská ? vytvořily ?diptych? plný nezapomenutelných dojmů.
?Jeho prvním křídlem je Paříž, město, které dobře znám, a místo mnoha důležitých setkání. Sloužil jsem eucharistii na prestižním místě, jakým je pláň před Invalidovnou. Setkal jsem se tam s živým lidem, s věřícími hrdými na svou víru a silnými ve víře?? ? řekl Papež a pokračoval výčtem dalších zastavení své cesty. Mimo jiné připomněl, že kulturu a její mluvčí považuje ?za privilegované činitele dialogu mezi vírou a rozumem, mezi Bohem a člověkem.?
K druhému křídlu diptychu, totiž k Lurdské etapě poznamenal, že ?Maria otevřela dveře k jinému světu, který nás udivuje a přitahuje.? Jak řekl, svou přítomnost na oslavách výročí 150 let zjevení považoval za povinnost.
?Před Massabielskou jeskyní jsem se modlil za vás všechny. Modlil jsem se za církev. Modlil jsem se za Francii a za svět.? Benedikt XVI. připomněl, že Lurdy jsou také místem pravidelných setkání francouzských biskupů a dodal, že se s nimi chtěl ?podělit o své přesvědčení, že doba je příznivá pro návrat k Bohu.?

Před tím než Svatý otec opustil Francii popřál jí harmonii a prosperitu, ale také to, aby místní církev v moudrosti a beze strachu ukazovala ? kdo je Bůh.? Vyjádřil také naději, že mu ještě někdy bude dopřáno do Francie se vrátit.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na letišti v Tarbes je ZDE

Po závěrečném ceremoniálu nastoupil Svatý otec krátce po 13 hodině na palubu letadla A 321 francouzských aerolinií. Na římském letišti Ciampinu přistál několik minut před 15 hod. a odtud se vrátil do letní rezidence v Castel Gandolfu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.