Prohlubte vědomí své totožnosti

8.9.2008 

Benedikt XVI. ke kněžím a seminaristům, Sardinie 7.9.

Drazí bratři v kněžské službě,
drazí seminaristé a studenti teologie,
drazí bratři a sestry!

Mám v živé paměti obraz podmanivé eucharistické oběti dnes ráno před bazilikou Naší Paní z Bonarie. Kolem Marie, zvláštní patronky celé Sardinie si dala dostaveníčko farní společenství z celého regionu, a nyní jako prodloužení onoho duchovního setkání, mám to potěšení, že mohu hovořit s vámi, drazí kněží, seminaristé, studenti a profesoři papežské teologické fakulty Sardinie, v této katedrále, jež je také zasvěcena Panně Marii. V tomto starobylém chrámu, obnoveném a zkrášleném během let péčí horlivých pastýřů, všechno mluví o víře, o živé víře, dosvědčované zbožným uchováváním ostatků mučedníků z Cagliari, mezi nimiž rád uvádím svaté biskupy Siridonia, Martina, Ninfa, Hilaria, Fabricia a Giovenala.

Ze srdce děkuji arcibiskupovi mons. Giuseppe Manimu, za slova na uvítanou, kterými se na mne obrátil jménem všech biskupů, a kněží z Cagliari a celé Sardinie. Při setkání s vámi, drazí přítomní kněží, myslím s láskou a vděčností na vaše spolubratry, kteří působí na tomto ostrově, na půdě obdělávané a pěstované s apoštolskou horlivostí těmi, kteří vás předešli. Ano! Sardinie poznala kněze, kteří jako ryzí učitelé víry zanechali úchvatné příklady věrnosti Kristu a církvi. Tentýž nedocenitelný poklad víry, spirituality a kultury je dnes svěřen vám; je vložen do vašich rukou, abyste byli jeho pozornými a moudrými správci. Pečujte o něj a uchovávejte jej s radostí a evangelijním nadšením!

Obracím se nyní s otcovskou láskou ke komunitě semináře a teologické fakulty, kde mnozí z vás mohli uskutečnit svou doktrinální a pastorační formaci a kde se nyní různí mladí připravují na budoucí kněžskou službu. Musím poděkovat vychovatelům, a profesorům, kteří se denně věnují tak důležité apoštolské práci. Doprovázet kandidáty při jejich formaci ke kněžskému poslání, znamená pomáhat jim, aby se připodobnili Kristu. V tomto úsilí jste vy, drazí vychovatelé a profesoři, povoláni vykonávat nezastupitelnou roli, protože právě v těchto letech jsou kladeny základy budoucnosti kněžské služby. Právě proto, jak jsem při různých příležitostech zdůraznil, je třeba vést seminaristy k osobní zkušesnoti s Bohem, prostřednictvím denní osobní i komunitní modlitby a především prostřednictvím eucharistie, slavené a pociťované jako ohnisko veškeré vlastní existence. V posynodální exhortaci Pastores dabo vobis Jan Pavel II. napsal: ?Teologická intelektuální formace a duchovní život, zvláště život modlitby se setkávájí a navzájem se posilují, aniž by odnímala serióznost bádání či duchovní chuť modlitby? (č. 53).

Drazí seminaristé a studenti teologické fakulty, vy víte, že teologická formace ? připomínal to ještě můj ctihodný předchůdce v uvedené apoštolské exhortaci - je náramně složité a náročné dílo. Máte si přitom osvojit ?úplný a jednotný? názor na zjevené pravdy a přijmout je ve zkušenostech víry církve. Z toho vyvěrá dvojí požadavek znát ?všechny? křesťanské pravdy a znát je organicky, tzn. vytvořením ?syntézy, která je plodem přínosu různých teologických oborů, jehož specifičnost nabývá ryzí hodnotu pouze v jejich hluboké koordinaci? (č. 54). Kromě toho vás má v těchto letech každá činnost a iniciativa disponovat ke sdílení lásky Krista, Dobrého pastýře. Jím jste byli povoláni, abyste byli zítra služebníky a svědky: služebníky jeho milosti a svědky jeho lásky. Vedle studia a pastoračních a apoštolských zkušeností, na nichž se můžete podílet, nezapomínete nicméně klást na první místo stálé úsilí o důvěrné spojení s Kristem. V tom, a pouze v tom je tajemství vašeho opravdového apoštolského úspěchu.

Drazí kněží, drazí kandidáti kněžství a zasvěceného života, Bůh vás chce všechny pro sebe a volá vás, abyste byli dělníky na jeho vinici, jako to udělal s tolika muži a ženami během křesťanských dějin vašeho ostrova. Oni dokázali odpovědět na jeho velkodušné volání ?Ano?. Myslím například na evangelizační dílo vykonané řeholníky: od františkánů k mercedářům, od dominikánů k jezuitům, od benediktinů k vincenciánům, od salesiánů ke skolopům, od bratří křesťanských škol k Giuseppinům, k Orionistům a ještě tolika dalším. A jak zapomenout na velký rozkvět ženských řeholních povolání, jejichž je Sardinie pravou líhní? V mnoha řádech a kongregacích jsou přítomny ženy za Sardinie, zvláště v klauzurních klášterech. Bez tohoto velkého ?množství svědků? (srov. Žid 12, 1) by jistě bylo těžší šířit lásku Krista v zemích, rodinách, ve školách, v nemocnicích, ve věznicích a na pracovištích. Jaké bohatství dobra se nahromadilo díky jejich oddanosti! Bez semena křesťanství by byla Sardinie prostě křehčí a chudší. Spolu s vámi vzdávám díky Bohu, který nikdy nedopouští, aby jeho lidu chyběli svatí vůdcové a svědci!

Drazí bratři a sestry, je nyní na vás, abyste pokračovali v dobrém díle, vykonaném těmi, kteří vás předešli. Zvláště na vás, drazí kněží, se obracím s láskou a ujišťuji vás svou duchovní blízkostí, abyste uměli odpovědět na výzvu Pána k bezvyhradné věrnosti, jak to nedávno udělali někteří vaši spolubratři. Připomínám dona Graziana Muntoniho, kněze diecéze Nuoro, který byl zabit o vánoční vigilii v roce 1998, když šel do kostela sloužit mši svatou a O. Battore Carzedda z Papežských misijních děl, který dal svůj život, aby se věřící všech náboženství otevřeli upřímnému dialogu nesenému láskou. Ať vás nezastraší, ani neodradí těžkosti. Zrno a koukol, jak víme, porostou spolu až do konce světa (srov. Mt 13, 30). Je důležité, být dobrým zrnem, které padne do půdy a přinese plody. Prohlubte vědomí své totožnosti: kněz pro církev a v církvi je pokorné, ale skutečné znamení jediného a věčného kněze, jímž je Ježíš. Musí rozhodně hlásat slovo a obnovovat jeho gesta odpuštění a oběti, konat láskyplnou službu svému stádci ve společenství s pastýři a být ochotný věrně přijímat učení magisteria. Oživujte tedy každý den charizma, které jste přijali vzkládáním rukou (srov. 2 Tim 1, 6) tím, že se ztotožníte s Ježíšem Kristem v jeho trojí funci posvěcovat, učit a vést stádce. Kéž vás chrání a doprovází Panna Maria, Matka církve. Všem vám žehnám se zvláštní vzpomínkou na staré a nemocné kněze a na osoby svěřené vaší pastorační péči.

Děkuji za toto setkání a přeji všechno dobré pro vaši službu!

Přeložil Josef Koláček

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.