Rumunský prezident u Benedikta XVI.

8.9.2008 

Vztahy mezi církví a státem a situace v Rumunsku po vstupu do Evropské unie byly tématem sobotních rozhovorů Benedikta XVI. s Traianem Băsescu. Svatý otec přijal rumunského prezidenta s manželkou 6. září ve své letní rezidenci v Castel Gandolfu. Po té se Băsescu setkal ve Vatikánu s kardinálem státním sekretářem Tarcisiem Bertonem a se sekretářem pro vztahy se státy, arcibiskupem Dominique´em Mambertim.
Srdečný rozhovor ukázal styčné body v postoji Svatého stolce a Rumunska v řadě mezinárodních otázek, uvádí vatikánské prohlášení. Hovořilo se také o některých problémech vztahu církev a stát a o vztazích s pravoslavnou církví. ?Byla vyjádřena naděje, že rostoucí porozumění a vzájemná spolupráce přispěje k dobru všech obyvatel země a k jejich duchovnímu a materiálnímu rozvoji,? čteme v dokumentu. Prohlášení tiskového střediska Svatého stolce informuje, že se mluvilo také o rumunských komunitách v zahraničí. Její ne vždy snadnou integraci významně podporují instituce katolické církve. Prezident Băsescu to uznal a ocenil.
Odpoledne rumunský prezident pořádal v Římě oběd k poctě kard. Tarcisia Bertoneho. Vatikánský státní sekretář byl vyznamenán řádem Hvězda Rumunska, který je nejvyšším státním vyznamenáním.
Traian Băsescu přijel do Věčného města u příležitosti vysvěcení nového sídla italské diecéze rumunské pravoslavné církve. Stát zakoupil pro potřeby diecéze rozlehlou budovu nedaleko poutního místa Divino Amore na římském předměstí. Včera, tedy v neděli 7. září ji vysvětil metropolita Josif, nejvyšší představitel rumunského pravoslaví v západní a jižní Evropě. Podle údajů Charity žije v Itálii více než milion Rumunů, kteří mají k dispozici 76 pravoslavných farností.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.