Bez křesťanství by Sardinie byla totiž slabší a chudá

8.9.2008 

Sardinie měla kněze, kteří jako praví učitelé víry zanechali úžasný příklad věrnosti Kristu a církvi. Benedikt XVI. to zdůraznil v katedrále v Cagliari při setkání s kněžími, seminaristy a komunitou Papežské teologické fakulty. Právě to je dědictví svěřené dnešním kněžím pracujícím na tomto ostrově a těm, kdo se na kněžství připravují.
Učitele a spirituály semináře papež vybídl, aby kromě vědění předávali alumnům osobní zkušenost s Bohem skrze společnou i osobní modlitbu a eucharistii. Seminaristům připomněl, že mají být správci Božího milosrdenství a svědky Jeho lásky. Důležité je, aby vedle studia a pastorační práce, na první místo stavěli pevný vztah s Kristem. Právě v tom ? připomněl Svatý otec ? spočívá tajemství apoštolského úspěchu. Benedikt XVI. poděkoval kněžím, řeholníkům a řeholním sestrám za obětavou práci. ?Bez křesťanství by Sardinie byla totiž slabší a chudá.?
Benedikt XVI. vybídl sardské kněze k následování svých předchůdců. Připomněl o. Graziana Muntoniho, zavražděného před deseti lety o vigilii Narození Páně, když šel sloužit mši svatou, a o. Battoreho Carzeddu, kněze Institutu zahraničních misií, který dal život za to, aby se věřící všech náboženství otevřeli upřímnému dialogu.

?Nedejte se vyděsit ani odradit obtížemi: zrno a koukol, jak víme, porostou pospolu až do konce světa (srov. Mt 13,30). Důležité je být dobrým zrnem, které je-li zaseto, přináší plody. Prohlubujte vědomí své identity. Kněz pro církev a v církvi je pokorným, leč reálným znamením jediného věčného Kněze, Ježíše. Má hlásat Slovo s rozhodností, opakovat akty odpuštění a oběti, vykonávat je s láskyplnou starostlivostí ve službě svému stádci, ve společenství s Pastýři a s věrností učení Magisteria.?

Papež vyzval sardské kněze ke každodennímu obnovování charismatu, které při svěcení obdrželi. Ujistil je o své blízkosti a před požehnáním se s nimi společně pomodlil Otče náš.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Cestou na setkání s mládeží Benedikt XVI. pozdravil tři vězně, kteří na něj čekali před nápravným zařízením Buoncammino. Byla to oficiální delegace, které správa věznice dovolila vyjít před budovu, aby mohla krátce pozdravit Papeže.

Benedikt XVI. promluvil soukromě také s italským premiérem, Silviem Berlusconim, který se zúčastnil dopolední papežské eucharistie. Ještě předtím hned po příjezdu na ostrov se Svatý otec setkal mimo jiné se skupinou postižených a s třicítkou stoletých Sardů. 106-ti letá Antonia Girau řekla Benediktu XVI.: ?Přeji vám, aby se Vaše Svatost dožila mého věku.? Obyvatelé Sardinie jsou proslulí dlouhověkostí. Badatelé z celého světa se snaží rozluštit, v čem spočívá jejich tajemství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.