Představená Misionářek lásky k situaci v Indii

5.9.2008 

Nejméně 26 potvrzených obětí na životech, 50 zdevastovaných kostelů a stovky spálených křesťanských domů, to je bilance útoků hinduistických extrémistů na křesťanskou komunitu v Indickém státu Orisa. Dramatické situaci navzdory, křesťanský postoj znamená mít za každých okolností na paměti lásku k bližnímu. U příležitosti dnešní liturgické připomínky Matky Terezy z Kalkaty to připomíná její následovnice v čele Kongregace misionářek lásky, sestra Nirmala:

?Drazí bratři a sestry v Orise a v celé Indii! Nezapomínejme na svou skutečnou identitu milovaných dětí Boha, našeho Otce. Jsme si navzájem bratry a sestrami, bez ohledu na náboženství, rasu, kulturu či jazyk. Ať jsme bohatí nebo chudí, nic nás nesmí rozdělovat. Především ale nepoužívejme náboženství jako nástroj rozdělení. Základem každého náboženství je láska, lásky k Bohu a láska mezi námi. Násilí zdůvodňované náboženstvím je zneužitím náboženství. Bl. Tereza z Kalkaty, naše Matka, říká: ?Náboženství je dílo lásky, jeho cílem není ničit pokoj a jednotu. Díla lásky jsou díly pokoje. Stávejme se skrze náboženství jediným srdcem, plným lásky, srdcem Božím.?

Sestra Nirmala apeluje jménem své země, jménem chudých, trpících a obětí ?nesmyslného násilí a ničení? na složení ?zbraní nenávisti.? Vyzývá k modlitbě za hinduistického lídra, jehož smrt údajně vlnu násilí rozpoutala, a za všechny bratry a sestry, kteří se stali obětí násilí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.