Pogromy na indické křesťany utichají -atmosféra ohrožení trvá

4.9.2008 

Přestože pogromy na indické křesťany utichají, podle představitelé místní církve atmosféra ohrožení trvá. Odhadují, že až několik desítek tisíc křesťanů se neodvažuje vrátit do svých domovů. Jen v uprchlickém táboře v Raikia zůstává 8 tisíc lidí. Mnoho dalších se skrývá v lesích. Utečenci se zatím nemohou vrátit do rodných míst, které hlídá policie. Podle mluvčího indického episkopátu se mnoho křesťanů nechce vracet na spáleniště, protože se obávají dalších pronásledování. Rozsah pogromů ? říká P. Babu Joseph ? svědčí o tom, že nešlo o sporadické incidenty, ale o dobře zorganizovanou akci. P. George Manimala, vikáře pro východní církve v Dillí, zase překvapuje mlčení náboženských představitelů hinduismu. ?Neslyšel jsem, že by kdokoliv z nich násilí odsoudil,? řekl indický kněz.
Stále častěji je také vznášena otázka odpovědnosti místních autorit. Jak uvedla agentura Reuters, Organizace spojených národů varovala Indii, že odkládání trestů pro pachatele pogromů může vést k dalším nábožensky motivovaným útokům. Organizace pro obranu lidských práv vyčítají místním vládám, že pogromům často jen nečinně přihlížely.
Křesťané na celém světě reagují na znepokojující zpráva z Indie neustálou modlitbou za pronásledované bratry. Italové se budou modlit za indické katolíky zítra, 5. září, na které připadá liturgická připomínka Matky Terezy z Kalkaty. Ke dni postu a modliteb, který indičtí biskupové ohlásili na 7. září, se připojí také církev u našich severních sousedů. Ohlásil to polský Misijní sekretariát Jeevodaya a Hnutí solidarity s chudými Třetího světa ?Maitri?. V předvečer 6. září bude ve Varšavě sloužit mši svatou za indické křesťany arcibiskup Henryk Hoser.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.