Krev Beránkova - reportáž o pronásledování křesťanů na Středním východě

1.9.2008 

V sobotu skončil v italském Rimini letošní ročník Meetingu přátelství mezi národy, pořádaný hnutím Comunione e liberazione. Předsedkyně akce, Emilia Guarnieri, oznámila také téma pro příští rok ?Poznání je vždy událostí.? V závěru setkání bylo představeno několik knih, mezi nimi reportáž o pronásledování křesťanů na Středním východě, kterou její autor, Rodolfo Casadei, nazval ?Krev Beránkova? (Il sangue dell´agnello).

?Jsou to lidé na útěku. Oběti jiného druhu než oběti irácké války. V Iráku trpí všichni: muslimové, křesťané i další náboženství. Ale zatímco většina populace trpí kvůli válce, proti křesťanům je namířeno skutečné náboženské pronásledování. Jsou napadáni kvůli své víře. Ukazuje to i prostý statistický údaj. Podle Spojených národů jsou v Iráku 4 miliony 400 tisíc uprchlíků a vnitřních migrantů. Z toho je 400 tisíc křesťanů. Co to znamená? Že z domu kvůli válce odešel každý sedmý Iráčan a každý druhý křesťan.?

Můžete nám povědět nějaký příběh, který by mohl posloužit jako příklad situace křesťanů v této zemi?

?Začal bych připomínkou příběhu biskupa z Mosulu (mons. Rahho), který byl unesen a zemřel v zajetí. Dostal 11 dopisu vyhrožujících smrtí, před rokem zažil pokus o únos, v jeho sídle explodovala nálož a naprosto ho zničila ? a přesto mi ve svém posledním interview řekl: ?Já nikam nepůjdu, zůstanu tady v Mosulu, abych mohl být u svých svěřenců, vím totiž, že nahoře je někdo, kdo mě chrání, a já mám k němu naprostou důvěru.? To je tedy svědectví velikosti víry iráckých křesťanů, jak biskupů, tak mnohdy i prostých lidí.?

Část iráckých křesťanů našla útočiště v severním Iráku s kurdskou většinou. Kurdové, ačkoliv jsou také muslimové, jak se zdá křesťanům pomáhají?

?Řekl bych, že právě to je jedna z dobrých zpráv této knihy, která mluví především o pronásledování, ale také o případech muslimů, kteří projevili a projevují s křesťany solidaritu. Nejdůležitějším případem je patrně postoj lokální kurdské vlády, což je samozřejmě vláda muslimská, která nicméně vede politiku podpory a obrany náboženských menšin. Takže křesťané, kteří žijí v Kurdistánu, nebo ti, kteří se uchýlili tam nebo na Planinu Ninive, kterou kontrolují Kurdové, jsou dnes pod ochranou kurdské vlády. To znamená jednak záruku bezpečnosti, ale také například stavbu domů pro křesťany ze státního rozpočtu, finanční podporu a vůbec životní prostor. Lidé, kteří uprchli z Bagdádu, z Basry a z Mosulu, žijí v iráckém Kurdistánu díky této politice kurdské vlády podporující a chránící náboženské menšiny.?

- říká Rodolfo Casadei, korespondent týdeníku Tempi ze Středního východu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.