Laičtí Ignácovi následovníci debatovali o prioritách svého hnutí

1.9.2008 

Společenství křesťanského života chtějí rozvinout profetický charakter své činnosti. Světový sekretariát tohoto hnutí zveřejnil zprávu z 15. světového setkání, které probíhalo od 12. do 21. srpna ve Fatimě. Delegáti z 66 zemí znovu definovali hnutí jako ?laická profetická společenství,? plnící prorocké poslání v Božím jménu a pod Jeho vedením. Jde o to hledět na svět Božíma očima, naslouchat jako Bůh, cítit Jeho srdcem a říkat Jeho slova ? čteme v dokumentu.

Představitelé Společenství mluví také o větší angažovanosti členů. Jedním z jejích projevů by měla být větší finanční spoluodpovědnost. Hnutí načrtlo také velmi širokou paletu priorit. Patří mezi ně podpora rodinného života, práce s mládeží, propojování laické profese s vírou, ale také ochrana životního prostředí, prosazování křesťanské vize ženy nebo ekumenický a mezináboženský dialog. Delegáti ve Fatimě vyzvali rovněž k odvaze v náboru nových členů, mimo jiné na okraji církve ? ?mezi těmi, kdo jsou vyloučeni z církevního společenství a ze života církve,? stojí v dokumentu. Sami přijali do svého středu představitele tří nových národnostních komunit: z Maďarska, Kuby a Rwandy.

Společenství křesťanského života se opírají o ignaciánskou spiritualitu. Hlásí se k nim 160 tisíc lidí na celém světě. Jejich představitelé se setkávají jednou za pět let.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.