Televize může být pokušením k násilí

24.1.2004 

Rozhovor s arcibiskupem Foley, předsedou Papežské rady pro sdělovací prostředky

O výzvě Svatého Otce k odpovědnosti rodičů v používání sdělovacích prostředků hovoří pro náš rozhlas arcibiskup John Foley, předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky:

Myslím, že by rodiče měli pečlivě zvolit vhodné programy. A je třeba abychom byli moudrými konzumenty sdělovacích prostředků, ne pasivními, kteří se bez přemýšlení dívají na všechno, co přichází do našich domovů.

Do jaké míry si jsou podle vás rodiny vědomy pozitivního nebo negativního vlivu sdělovacích prostředků?

Myslím, že rodiny nejsou moc připravené a jsem přesvědčen, že církev a také veřejné autority ? tady mám na mysli státní televizi, která je placená z příspěvků diváků ? by měly mít zvláštní odpovědnost v nabídce kulturních a výchovných programů určité úrovně, s cílem zvyšovat kulturu a podporovat občanské a morální ctnosti.

Násilí, které dnes vidíme v rodinách, je podle vás zapříčiněno také sdělovacími prostředky?

Násilí nepřichází z televize, ale televize by mohla být pokušením k násilí. Když lidé v televizi vidí násilí neustále, myslím, že jejich citlivost ohledně těchto věcí se může oslabit a důsledkem je bohužel větší otevřenost k projevům násilí.

Svatý otec vícekrát vyzval rodiče, aby nenechávali výchovu svých dětí na tzv. "elektronické babysitter", na TV ?

Musíme být velice pozorní při výběru osoby (babysitter), která nám bude hlídat děti, a vybírat osobu morální, vzdělanou, odpovědnou. Když tedy používáme televizi jako babysitter, pak musíme vědět, že tato má vliv na formaci zvyků dětí a musíme tedy vybrat programy zdravé, výchovné, zajímavé, ale formační.

Přeložil Jiří Sýkora

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.