Kongres o pastoraci Romů

1.9.2008 

V Německu dnes začal 6. světový kongres o pastoraci Romů. Pořádá ho Papežský rada pro migranty a cestující ve spolupráci s Německou biskupskou konferencí. Hlavním tématem setkání, které potrvá do čtvrtka 4. září, jsou mladí Romové v církvi a ve společnosti. Dnešní program tvořila přednáška sekretáře pořádající Papežské rady, arcibiskupa Agostina Marchetta, a poselství jejího předsedy, kardinála Renata Martina. První světový kongres o pastoraci Romů se konal v roce 1964 na popud papeže Pavla VI. Jak se tato pastorace během doby proměnila řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Marchetto:

?S radostí mohu říci, že počet pastoračních pracovníků pro toto etnikum na celém světě za tu dobu značně vzrostl. Dnes existuje specifická pastorační struktura téměř ve všech evropských zemích. Na kongresu v Freisingu jsou zástupci 25 biskupských konferencí. Co se týká formace těchto pracovníků, Papežská rada organizuje světové kongresy, na nichž má prostor jak studium tak reflexe. Místní církve zase organizují národní setkávání, duchovní cvičení, poutě apod.
Minulý rok naše rada pořádala první světové setkáná kněží, jáhnů, řeholníků a řeholnic romského původu. Papežská rada také 8. prosince 2005 zveřejnila směrnice pro pastoraci Romů, první církevní dokument univerzálního charakteru, který je věnován tomuto etniku a kočovným národům obecně.
Možná ne všichni vědí, že už existuje stovka kněží, jáhnů, řeholníků a řeholnic romského původu. V Indii jsou jich dvě desítky, v Maďarsku desítka, následuje Slovensko, Španělsko a Rumunsko. Ve Francii je dokonce národní koordinátor pastorace Romů jeden z jejich kněží, pomáhá mu další kněz a tři trvalí jáhnové, dvě řehonice a jedna zasvěcená laička ?všichni jsou Romové.?

Říká o pastoraci romského etnika arcibiskup Agostino Marchetto, který dnes ve Freisingu zahájil světový kongres na toto téma.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.