Podmínky míru tématem Meetingu přátelství mezi národy

28.8.2008 

O šíření ?pedagogiky míru? mezi náboženskými představiteli mluvil v Rimini kardinál Jean-Louis Tauran. Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog se zúčastnil debaty o ?Podmínkách míru,? v rámci Meetingu přátelství mezi národy v Rimini. Náboženství je ze své podstaty tvůrcem míru, protože nese světu ?poselství bratrství.? Paradoxně ale budí u mnoha současníků obavy, kvůli těm, kdo ?vlastní víru zradili.? Právě ?ti, nikoliv náboženství, vedou války,? řekl kard. Tauran. Právě proto je potřeba ukazovat věřícím, co je dobré a co zlé, a rozhodovat se ve svobodě a odpovědnosti.
Kard. Tauran se vyjádřil také k rostoucímu počtu mešit v italských městech. Jak řekl, věřící mají právo na vlastní místa kultu, ovšem nelze přehlížet požadavek vzájemnosti v muslimských zemí.? Předseda papežské rady pro mezináboženský dialog ohlásil také, že fórum katolicko-muslimského dialogu, které v listopadu proběhne v Římě, má na pořadu témata jako láska k Bohu a bližnímu, náboženská svoboda, kulturní dialog a rodina.
Kard. Tauran, píše agentura SIR, se nevyjádřil přímo k dramatickým zprávám z Indie. Mluvil pouze o potřebě intenzivnějších kontaktů s hinduismem a o otevřenosti mnoha jeho reprezentantů. V rozhovoru pro Corriere della Sera nicméně dodal, že události v indické Orise nelze nijak omlouvat. Připustil dokonce, že zdánlivě otevřený postoj hinduistických duchovních, s nimiž se nedávno setkal, mohl maskovat brutální skutečnost. ?Příliš málo se známe ? poznamenal. ? Dosud jsem se zabýval výlučně islámem. Myslím, že můj úřad bude muset posílit kontakty s náboženskými představiteli hinduistů,? uved kard. Tauran.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.