Benedikt XVI k násilnostem v Indii

28.8.2008 

Stovky lidí v indickém státě Orisa opouštějí domovy v důsledku násilí namířeného proti křesťanům. Z oblasti je hlášeno už 14 mrtvých. Na protest zůstane zítra zavřena tisícovka křesťanských škol.
K situaci v Indii se včera vyjádřil i Benedikt XVI. v závěru generální audience:

?S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o násilí proti křesťanským komunitám v indickém státu Orisa, které vypuklo následkem politováníhodné vraždy hinduistického vůdce Swami Lakshamananda Saraswatiho. Bylo zavražděno několik osob a další byly zraněny. Došlo také ke zničení několika míst náboženské úcty, majetku církve a soukromých obydlí.
Odsuzuji důrazně jakékoliv útoky na lidský život, jeho posvátnost vyžaduje respekt všech. Jsem duchovně blízko všem bratrům a sestrám ve víře, tak těžce zkoušeným a vyjadřuji jim svou solidaritu. Usilovně prosím Pána, aby je doprovázel a podporoval v tomto čase utrpení a dal jim sílu pokračovat ve službě lásky ve prospěch všech.
Vyzývám náboženské vůdce i civilní autority, aby společně pracovali na znovu obnovení pokojného soužití a harmonie mezi různými komunitami, které byly vždy typickými znaky indické společnosti.?

Hlavní kořeny má toto násilí v obrodě hinduismu, říká jeden z misionářů v Orise, otec Piero Gheddo:

?V zemi, která se rychle rozvíjí, získává tradiční náboženství stále větší význam, jakožto kultura. Indická identita je založena na hinduistickém náboženství, které je velmi aristokratické. Ale v moderním světě se toto náboženství, tyto kultury cítí zaskočeny. Mnoho z jejich principů, z jejich způsobu uspořádání společnosti, jsou zastaralé. Toto dalo vznik různým skupinám, sektám, které pak náboženské a kulturní vědomí lidu obracejí proti náboženským menšinám. Mezi ty tu patří islám, druhé nejrozšířenější náboženství v zemi, a pak křesťanství.?

Podobně jako otec Gheddo hovoří také sekretář Kongregace pro východní církve, arcibiskup Antonio Maria Veglio. Ten přirovnal události v Orise k situaci křesťanů v mnoha zemích Blízkého východu. V rozhovoru pro deník La Repubblica poznamenal, že Indie zažívá rozkvět hinduistického fundamentalismu, analogického k islámskému. ?Přesto nemůžeme rezignovat na dialog,? řekl arcibiskup Veglio a dodal, že bez ohledu na situaci neustane evangelizační činnost misionářů, připravených položit život, bude-li to nutné. ?Jsou to noví mučedníci naší doby,? řekl sekretář Kongregace pro východní církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.