Litva slaví 400.výročí mariánských zjevení v Šiluvě

22.8.2008 

Svatý otec jmenoval arcibiskupa Kolína nad Rýnem, kard. Joachima Meisnera, svým zvláštním legátem pro oslavy 400 výročí mariánských zjevení v Šiluvě na Litvě. Hlavní oslavy proběhnou ve dnech 13. a 14. září.
Šiluva je vedle Ostré Brány druhým nejdůležitějším mariánským poutním místem Litvy. Jeho kořeny sahají do roku 1608, kdy se P. Maria ukázala pastýřům a posléze kalvínskému katechetovi a celé vesnici. Zjevení se událo v době značného náboženského napětí, kdy velká část elit přestupovala na protestantismus. Události v Šiluvě se staly počátkem obrození katolicismu na Litvě. Zjevení označil za autentické papež Pius VI. dekretem ze 17. srpna 1775. Jde tak o nejstarší zjevení Matky Boží v Evropě, které církev oficiálně prohlásila za pravé.
Šiluva sehrála důležitou roli také v novějších dějinách, jako místo litevské národní identity za sovětské éry. V roce 1993 poutní místo navštívil Jan Pavel II. Na památku návštěvy vzniklo při kostele Panna Marie poutnické centrum, které nese jméno polského papeže.
Litva dnes patří mezi nejkatoličtější země Evropy. K římské církvi se tam hlásí 79% obyvatel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.