Na Sardinii najdete víru, říká arcibiskup z Cagliari

20.8.2008 

Už potřetí bude Sardinie hostit hlavu katolické církve. Benedikt II. tu vykoná pastorační návštěvu v neděli 7. září.
Sardinie v těchto dnech slaví sté výročí vyhlášení Panny Marie hlavní patronkou ostrova. Při příležitosti návštěvy Svatého otce byl vyhotoven speciální zlatý Sardský kalich, který Benedikt XVI. použije při mši svaté, kterou tu bude sloužit. Sardinie se totiž může chlubit jediným zlatým dolem v celé Itálii.
Svatého otce pozval na tuto návštěvu arcibiskup Cagliari, mons. Giuseppe Mani:

?Pastorační návštěvu považuji za okamžik, kdy se potvrdí křesťanská víra zdejších obyvatel. Když se mě Svatý otec během návštěvy ?ad Limina? zeptal: ?Co máte na Sardinii pěkného??, odpověděl jsem: ?Víru, Vaše Svatosti.? ?Skutečně, víru?? A já jsem ho ujistil, že tu máme doopravdy víru, víru obyčejných, pokorných lidí.?

Na Sardinii byl naposledy v roce 1985 Jan Pavel II. Co se od té doby změnilo?

?Změny na Sardinii probíhají velmi pomalu, protože je to ostrov a jeho krása a zdroje jsou přírodní. Řekl bych, že bychom měli být Bohu vděční, že nás ušetřil industrializace a velkých dopravních sítí. Sardinie je velmi prostá a zůstává i samotářská: je sice větší než Sicílie, ale máme jen jeden milión šest set tisíc obyvatel, z toho šest set tisíc žije v diecézi Cagliari. Hustota osídlení je tu tedy velmi malá. Během léta se ovšem situace mění, jen v diecézi Cagliari, kde je normálně oněch šest set tisíc obyvatel, jsou v létě dva milióny.?

říká arcibiskup Cagliari Mons. Giuseppe Mani.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.