Světci jsou nejdůležitějším komentářem k evangeliu

20.8.2008 

Benedikt XVI při generální audienci v Castel Gandolfu

Drazí bratři a sestry,
Církev nás každý den vybízí, abychom uvažovali o jednom nebo více svatých a blahoslavených, abychom je vzývali a napodobovali. Tento týden si například připomínáme několik velmi drahých lidové zbožnosti. Včera, sv. Jan Eudes, který tváří v tvář rigorismu jansenistů - jsme v 17. století ? šířil něžnou úctu, jejímiž nevyčerpatelným prameny jsou svatá Srdce Ježíše a Marie. Dnes si připomínáme sv. Bernarda z Clairvaux, kterého papež Pius VIII nazval ?medově sladkým doktorem? , protože vynikal v tom, že ?dokázal vytáhnout z biblických textů smysl, který je v nich skryt.? Tento mystik toužící žít ponořen do ?zářivého údolí kontemplace? byl událostmi nucen cestovat po Evropě, aby sloužil církvi v potřebách doby a aby hájil křesťanskou víru. Byl také definován jako ?mariánský doktor?, ne kvůli tomu, že toho o Madoně napsal velmi mnoho, ale protože dokázal vystihnout její podstatnou úlohu v církvi tím, že ji prezentoval jako dokonalý vzor mnišského života a každé jiné formy křesťanského života.
Zítra si připomeneme sv. Pia X., který žil v historicky převratném údobí. Jan Pavel II. o něm prohlásil, když navštívil jeho rodný kraj v roce 1985: ?Bojoval a trpěl pro svobodu církve a byl ochoten pro tuto svobodu obětovat výsady a pocty a čelit nepochopení a výsměchu, neboť tuto svobodu považoval za poslední záruku celistvosti a důslednosti víry (Insegnamenti di Giovanni Paolo II. VIII, 1, 1985, str. 1818).
Příští pátek bude zasvěcen Blahoslavené P. Marii Královně, památce, kterou stanovil Boží služebník, Pius XII. a kterou liturgická obnova požadovaná 2. Vatikánským koncilem ustanovila, aby doplňovala slavnost Nanebevzetí P. Marie, protože obě výsady tvoří jediné tajemství. V sobotu se budeme modlit ke sv.Růženě z Limy, první kanonizované světici latinskoamerického světadílu, jehož je hlavní patronkou. Ráda opakovala: ?Kdyby lidé věděli, co to je žít v milosti, nebáli by se žádného utrpení a rádi by trpěli jakoukoliv trýzeň, protože milost je plodem trpělivosti. ?Zemřela ve věku 31 let v roce 1617, po krátkém životě, plném strádání a utrpení na svátek sv. Bartoloměje apoštola, kterého velmi uctívala, protože vytrpěl zvláště bolestnou mučednickou smrt.

Drazí bratři a sestry, den po dni nám tedy církev nabízí možnost putovat ve společnost svatých. Hans Urs von Balthasar napsal, že oni jsou nejdůležitějším komentářem k evangeliu, jeho každodenní aktualizací a tedy pro nás představují skutečnou cestu vedoucí k Ježíšovi. Francouzský spisovatel Jean Guitton je líčil ?jako barvy spektra ve vztahu ke světlu,? protože svými odstíny a důrazy vlastními každému z nich, odráží světlo Boží svatosti. Jak důležité a plodné je tedy úsilí pěstovat poznání svatých a úctu k nim vedle každodenního rozjímání Božího slova a synovské lásky k Madoně!
Prázdninová doba je jistě užitečným časem, abychom vzali do rukou životopis nebo spisy některého svatého nebo světice, ale i každý den v roce nám nabízí příležitost důvěrně se seznámit se svým nebeskými ochránci. Jejich lidská a duchovní zkušenost ukazuje, že svatost není nějaký luxus, ani výsada několika málo lidí, nýbrž společné určení všech lidí, povolaných k tomu, aby byli Božími dětmi, že je to všeobecné povolání všech pokřtěných. Svatost je nabídnuta všem, i když všichni svatí nejsou stejní. A není nutné, aby byl velkým světcem jen ten, který vlastní mimořádná charismata. Vždyť je jich velmi mnoho, jejichž jména zná pouze Bůh, protože na zemi vedli navenek velmi obyčejný život. Jejich příklad dosvědčuje, že pouze tehdy, je-li člověk ve spojení s Pánem, naplní se Jeho pokojem a Jeho radostí a je s to všude šířit pokoj a optimismus. Bernanos, který byl vždy uchvácen myšlenkou svatých, při úvahách o rozmanitosti jejich charismat ? a uvádí je v mnoha svých románech ? poznamenává, že ?každý život světce je jako nový rozkvět jara.? Kéž to nastane i pro nás: Dejme se kvůli tomu přitahovat nadpřirozeným kouzlem svatosti. Kéž nám vyprosí tuto milost Maria, Královna všech svatých, Matka a Útočiště hříšníků.

Přeložil Josef Koláček.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.