Vatikánský balíček pomůže k přežití pěti tisícům súdánských rodin

14.11.2017 

Dar papeže Františka pomůže jihosúdánským rodinám přežít období hladu které se rýsuje v příštích měsících. Na pět tisíc rodin, tedy celkem více než 30 tisíc lidí v oblasti města Yei na jihu země, dostane k dispozici balíčky, které FAO zakoupilo za 25 tisíc euro věnovaných Svatým otcem. Obsahují základní výbavu k obdělávání země, protože v této oblasti zničily boje veškeré zemědělské zázemí.

„Před válkou se tady dalo žít docela dobře a měli jsme dost jídla. Dnes se pouze nasnídáme a něco málo si můžeme dát k večeři. Moje dítě nepřestává plakat hlady,“ říká dvaadvacetiletá Suizan Nigt, jedna z těch, kdo prostřednictví FAO obdrželi papežský dar. „Cibule a rajčata lze prodat na trhu a to mi opravdu velmi pomůže.“ Papežův příspěvek pomůže mnoha lidem k vypěstování vlastního jídla a uchrání je před hladem. Mohou skutečně rozhodovat o životě a smrti, dodává Serge Tissot, reprezentant FAO v Jižním Súdánu. Rychle rostoucí zelenina pomůže rodinám překlenout období mezi sklizní obilovin.

V jihosúdánském státu Central Equatoria, podle údajů FAO, hrozí podvýživa 145 tisícům lidí. V celostátním měřítku se však vážná potravinová krize týká až 4,8 milionů obyvatel. Eskalovat bude v prvních měsících příštího roku, až rodiny vyčerpají všechny zásoby.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.