Nepoddala jsem se zoufalství

13.11.2017 

„Jsem papeži Františkovi vděčná za tuto velmi důležitou konferenci,“ říká paní Masako Wada (foto), která přežila výbuch atomové bomby v Nagasaki 9. srpna 1945. Bylo jí tehdy pouhých 22 měsíců a dnes, v 74 letech, se stala živým symbolem naděje na život navzdory válečnému šílenství. Jako jedna z aktivistek za svět bez jaderných zbraní se minulý víkend účastnila vatikánského summitu na toto téma. Pro Vatikánský rozhlas řekla:

„Máme dnes Traktát o zákazu jaderných zbraní, to však nestačí. Je zapotřebí, aby stále více lidí usilovalo o odzbrojení. Právě proto je tato konference ve Vatikánu velmi důležitá. Jsem papeži Františkovi a Svatému stolci vděčné za tuto příležitost. Doufám, že přispěje, aby se hlas ve prospěch jaderného odzbrojení stával stále silnější. Svatý stolec byl jedním z prvních signatářů Traktátu a za to jsem papeži vděčná. Lídři států s jaderným arsenálem si musí uvědomit, že mají v rukou osud celého lidstva. Musí pociťovat tuto odpovědnost a odpovědně jednat. Věřím, že v každém lidském srdci existuje dobro.“

Řekla v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas paní Masako Wada. Dodala také, že v letech po atomovém útoku zažila pocity opuštěnosti jak ze strany japonské vlády tak ze strany Spojených států, „vyrostla jsem však a nepoddala jsem se zoufalství, zachovala jsem si naději“ – uvedla jedna z posledních přeživších z Nagasaki, na okraj vatikánské konference o jaderném odzbrojení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.