Biskupové EU a Afriky: Zastavte odliv mozků z Afriky

11.11.2017 

„Zastavit odliv mozků“ – tuto výzvu přijaly ve společném prohlášení Komise biskupských konferencí zemí EU (COMECE) a Symposium biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru (SECAM) v souvislosti s blížícím se summitem EU a Africké unie, jež proběhne 28.-29. listopadu v Abidžanu na Pobřeží slonoviny.
V prohlášení datovaném 8. listopadu biskupové požadují po afrických a evropských politicích spolupráci, která by vedla k vytváření pracovních příležitostí pro mladé Afričany v rámci respektování životního prostředí. „Mladí Afričané – zdůrazňují evropští a afričtí biskupové – jsou obětí obchodníků s lidmi. Doufáme tedy, že na evropsko-africkém summitu bude přijato důrazné stanovisko ohledně migrace, a to zejména pokud jde o boj proti obchodování s lidmi. Zároveň očekáváme, že se Evropská unie na tomto summitu více zasadí o programy udržitelného rozvoje. Boj proti obchodování s lidmi je totiž neoddělitelný od možnosti rozvoje mladých Afričanů na jejich vlastním kontinentu. Nová industrializace a udržitelné zemědělství mohou redukovat škodlivé podněty k emigraci a umenšit tak nynější fenomén odlivu mozků. Právě tento fenomén - v Evropě často přezíraný – se podílí na ochuzování afrických zemí.

Podle výroční zprávy Světové banky z roku 2014 – uvádí společné prohlášení biskupů EU a AU - přišlo v letech 1980-2010 do Evropy z Afriky 30,9 milionů lidí, což jsou 3% veškeré africké populace. Podle Světové zdravotnické organizace bylo mezi těmito imigranty 20 tisíc lékařů, univerzitních profesorů a odborníků, kteří opouštějí svůj kontinent od roku 1990. Na obsazení těchto uprázdněných pracovních příležitostí vynakládají mezinárodní organizace ročně 4 miliardy dolarů, aby v Africe zaměstnaly odborný personál z Evropy a ze Severní Ameriky. Je tedy možné si představit a přijmout politiku, která by Afričanům umožnila pracovat na rozvoji vlastního kontinentu za spolupráce Evropské Unie a Africké Unie – konstatují biskupské konference obou kontinentů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.