Němečtí biskupové odevzdali závěry ankety o vztahu mladých k církvi

11.11.2017 

Němečtí biskupové představili stav pastorace mládeže v Německu a odeslali do Vatikánu list, ve kterém shrnují výsledky předsynodální ankety vyplněné mladými lidmi ze všech 27 diecézích. Dvacetistránkový dokument popisuje stále větší propast mezi mládeží velmi angažovanou v životě církve a tou, která o církev a její učení ztrácí zájem. Německá mládež se ochotně angažuje v charitativních a sociálních akcích, ale stále méně jí říkají křesťanské hodnoty a život podle nich. Katolická mládež v Německu má stále větší potíž s učením církve o manželství a rodině. Z anket vyplývá, jak píší biskupové, že „předmanželské soužití je téměř všeobecně rozšířenou skutečností. Téměř všechny páry, které žádají o církevní svatbu, spolu žijí už mnoho let“.

Předseda komise německého episkopátu pro mládež, biskup Stefan Oster, v dokumentu sebekriticky doznává, že biskupové „by mohli intenzívněji uvádět do života misijní procitnutí, které požaduje papež František“.
V reakci na jeho prosbu němečtí biskupové charakterizují také tři pastorační projekty hodné následování. Prvním z nich je „Nightfever“, mezinárodní iniciativa zahájená v roce 2006 v Bonnu, která přivádí mladé lidi na společnou večerní modlitbu. Druhým projektem je sociální „Akce 72 hodin“, a třetí je „Basical“, nabízející mladým roční pobyt v komunitě studentů s cílem objevit své povolání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.