Arcibiskup Chaput: V případě nejasností interpretovat ve shodě s učením předchozích papežů

11.11.2017 

Bůh po nás nežádá, abychom zachránili církev nebo zastavili svět. To je v Jeho rukách. Chce po nás něco daleko prostšího a důležitějšího. Každého z nás, kněží, žádá, abychom byli věrní a abychom byli uzdravující přítomností uprostřed Jeho a našeho lidu – řekl arcibiskup Charles Chaput na národním setkání filipínských kněží pracujících ve Spojených státech, kteří jej požádali o přednášku na téma Amoris laetitia. Tento filadelfský arcibiskup je předsedou komise amerického episkopátu pro interpretaci tohoto dokumentu. Před dvěma lety hostil Světové setkání rodin a účastnil se rovněž synody biskupů o rodině. Také díky synodní zkušenosti vydal jako jeden z prvních amerických biskupů linie k interpretaci této exhortace.

V přednášce pro filipínské kněze arcibiskup Chaput připomněl, že trvalý svazek muže a ženy založený na lásce a otevřený životu je tím, co spojuje naši kulturu a zajišťuje jí budoucnost. O toto pojetí je třeba v dnešní společnosti bojovat a neupadat do zmatku, který se zmocnil mnoha jiných křesťanských komunit. Je to tím důležitější, že žijeme v časech hlubokých sociálních změn. Nejsme schopni je zastavit, ale máme zůstat věrní uprostřed nich. Navzdory zmatkům máme hlásat pravdu a žít podle ní.

S odkazem na obsah papežské exhortace arcibiskup Chaput připomněl, že církev musí přicházet k lidem v jejich reálné situaci a doprovázet je. Toto doprovázení, které je jedním z klíčových termínů dokumentu, však znamená vést je správným směrem, citlivě, ale poctivě, v pravdě sdělované s láskou. Rozhodně je nelze interpretovat jako utvrzování lidí v jejich chybách. Písmo svaté velmi jasně ukazuje, co je dobré a co špatné v sexuálním životě. Byli bychom špatnými učedníky Krista, kdybychom neměli odvahu říkat pravdu tak, jak jí církev vždy rozuměla. Žijeme v epoše, kdy se vědomě šíří zmatek, někdy dokonce i uvnitř církve. Proto jasné slovo, pokud jde o pravdu, vypovídané citlivě a trpělivě, je nedocenitelným pokladem, řekl arcibiskup Filadelfie.

Pokud jde o osmou kapitolu exhortace Amoris laetitia, o jejíž interpretaci se vedou spory, arcibiskup Chaput dodal, že stejně jako u všech jiných papežských dokumentů týkajících se víry a mravů, je třeba i v tomto případě interpretovat nejasnosti ve shodě s učením předchozích papežů.

Filadelfský arcibiskup dodal, že za 47 let svého kněžského života potkal jen velmi málo kněží, kteří by chtěli lidi kárat, vyhánět z farnosti či nepřipouštět ke svátostem. Setkal se však naopak se stovkami kněží znepokojenými stavem víry svých věřících, jejich špatně zformovaným či nedozrálým svědomím. Proto návrhy směřující k tomu, by o platnosti svého manželství mohli lidé rozhodovat ve vlastním svědomí, budí vážné pochybnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.