Papežská komise pracuje na směrnicích pro nakládání s dětmi katolických kněží

9.11.2017 

Papežská komise pro ochranu nezletilých začíná pracovat na směrnicích pro nakládání s případy, kdy se katolický kněz během své služby zároveň stane otcem. Vyplývá to z dopisu, který komise koncem října adresovala organizaci Coping International, což je dobrovolnická podpůrná platforma pro děti katolických kněží. Založil ji syn irského kněze, který ve dvaceti letech po smrti své matky zjistil, že jeho domnělý kmotr je ve skutečnosti biologický otec.

Papežská komise pro ochranu nezletilých je poradním orgánem Svatého otce Františka a člení se do několika pracovních skupin. Jedna z nich, kterou vede laik Bill Kilgallon, se věnuje právě zpracování instrukcí, které by biskupské konference dostaly k dispozici pro zmíněné situace. Vychází přitom z dokumentu, který v létě zveřejnila Irská biskupská konference. Poukazuje se v něm na nejlepší zájem dítěte a z něj vyplývající povinnost otce, byť katolického kněze, dostát osobní, mravní, finanční a právní odpovědnosti.

„Kněží při svěcení slibují, že budou žít v celibátu v oddanosti Kristu a pastorační službě v církvi. Když navzdory tomuto závazku kněz zplodí potomka, má mít především na zřeteli blaho svého dítěte“, píší v dokumentu irští biskupové a vyzývají, aby do veškerého rozhodování byla zapojena také matka, aniž by se spolu s dítětem ocitla v izolaci a odloučení.

Foto ze setkání papeže Františka s rodinami bývalých kněží na římském předměstí, listopad 2016

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.