Vrchní imám Al Azhar: Neexistuje alternativa dialogu

8.11.2017 

“Papež František je člověk, který se pro nás stal symbolem. Je hluboce dobrý a jeho srdce zaplavuje láska, upřímná dobrota a přání, aby lidstvo mohlo čerpat prospěch z mezikulturního sdílení”. Toto nikoli jen zdvořilostní prohlášení učinil vrchní imám sunnitské univerzity Al-Azhar po úterní schůzce s římským biskupem (foto). Šejk Ahmed Al-Tajíb včera večer vystoupil na konferenci pod titulem “Východ a Západ – dialogy civilizací”, kterou zorganizovala římská komunita Sant´Egidio. “S papežem jsme mluvili o otázkách, které trýzní lidské svědomí a ve světě působí bolest a utrpení”, pokračoval káhirský host. “Chceme zjistit, jak bude možné spolupracovat, aby se umenšila muka chudých a trpících lidí po celém světě. Musím říci, že jsem v tom optimista”, zdůraznil Al Tajíb.

Jak informuje dnešní vydání listu Avvenire, na úterní konferenci kromě vedení komunity Sant´Egidio (zakladatele Andrey Riccardiho a předsedy Marca Impagliazza) promluvili kard. Jean-Louis Tauran (předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog), mons. Pierangelo Sequeri (předseda Papežského teologického institutu Jana Pavla II. pro nauku o manželství a rodině), francouzský orientalista Olivier Roy a představitelé islámu. Účastníky pozdravil předseda italského senátu Pietro Grasso. Jedná se již o třetí sympozium věnované delikátním vztahům mezi Východem a Západem (předchozí dvě se konala ve Florencii 2015 a Paříži 2016).

Podle vrchního imáma Al-Azhar nejsou takováto “setkání luxusem, nýbrž naprostou nezbytností”. Al Tajíb za potlesku přítomných oznámil, že “univerzita Al Azhar dává k dispozici veškeré své zdroje a přínos k trvalé spolupráci, která by se zaměřila na hledání řešení stávajího teroru, a je ochotna vyvinout jakékoli úsilí, směřující ke světovému míru”. Ve svém propracovaném, arabsky pronášeném příspěvku dále poukázal na “nevyhnutelnost a nepostradatelnost dialogu mezi Východem a Západem, který zachrání lidstvo před opětovným upadnutím do doby temnoty”. Šejk Al Tajíb soudí, že “se kvůli vzájemnému násilí současná civilizace odděluje od předchozích a nynější století v porovnání s minulým znamená krok zpět”. “A to zde nemluvím o terorismu, o lidech, kteří za ním stojí, financují ho a udělují povolení k jeho děsivé moci a schopnosti přemísťovat zbraně nezávisle na státních hranicích”, dodal. Podle islámského duchovního jsou “obětí terorismu zejména muslimové, kteří platí mnohem větší daň než kdokoli jiný, a je poškozována také jejich ekonomika”.

Vrchní imám káhirské univerzity dále řekl, že náboženství není překážkou k dialogu, nýbrž je jeho základem, doslova jakýsi “záchranný pás”, ačkoli se tomu “laicistické ideologie posmívají”. “To jediné společné, co mají války vedené ve jménu náboženství, je politizace náboženství a manipulace s ním za politickými účely”, poznamenal egyptský šejk. Al Tajíb uzavřel své vystoupení výzvou k “respektování jiných vyznání a jejich věřících”. Podotkl, že “tato úcta nemůže být menší než respekt vůči vlastnímu náboženství. V tomto bodě se extrémisté vydali špatným směrem, protože podněcují k zabíjení nevěřích”, vysvětlil nejvyšší představitel sunnitského islámu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.