Arcibiskup Pontier: Umlčovat hlas křesťanů je nebezpečné

6.11.2017 

Francouzští biskupové varují před vylučováním křesťanů z veřejné debaty. Může to mít nebezpečné důsledky – říká předseda episkopátu arcibiskup Georges Pontier. Právě omezování hlasu křesťanů bylo jedním z hlavních témat, na která se zaměřil v Lurdech ve své promluvě v rámci podzimního plenárního zasedání biskupské konference. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas k tomu vysvětlil:

„Usiluje se o zahnání naší přítomnosti do přísně soukromé sféry, o zamezení přístupu k životu společnosti a veřejné debatě. To není dobré. Nesmí tomu být tak, že se některým skupinám brání vyslovit se veřejně pouze proto, že jde o věřící lidi. Na to nelze přistoupit. Tímto způsobem vzniká frustrace a kumulují se síly, které mohou následně vést k překotným reakcím. Jedinou cestou normální a oprávněné konfrontace je dialog. Tomu je však zapotřebí se učit, zejména v naší epoše, kdy se mnoho věcí rozpadá a na jejich místo nenastupuje nic nového. Jsou před námi velké debaty na téma revize bioetického zákona a konce života. Jsou to věci tak důležité, že není možné zakázat určité části společnosti, aby se vyjádřila, pouze proto, že by mohlo zaznít něco, co si jiní nepřejí slyšet.“

Řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Pontier. Ve svém vystoupení si všímal také narůstající hrozby terorismu. Jako arcibiskup Marseille připomněl hrůznou vraždu dvou mladých žen, Mauranne a Laury. „Zemřely pouze proto, že byly mladé, krásné a ocitly se ve špatné chvíli na špatném místě,“ řekl. Je to velmi nebezpečná tendence. „Nechceme, aby se Francouzi báli sebe navzájem,“ dodal předseda francouzského episkopátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.