Vatikánská muzea na turné v Chile

6.11.2017 

Archeologický exkurz do starověkého Říma – od republiky až po pozdní císařství – nabídne výstava 140 exponátů, kterou Vatikánská muzea zorganizují v Chile (7.11.-11.3.). Půjde o vůbec první monografické přiblížení antické římské kultury a umění v této latinskoamerické zemi. Expozici hostí kulturní centrum La Moneda prezidentského paláce v Santiagu a její brzké inaugurace se kromě chilského prezidenta a zástupců ministerstva kultury zúčastní apoštolský nuncius v Chile a ředitelka Vatikánských muzeí, Barbara Jatta (foto):

“Je to způsob, jak představit naši identitu, a to nejenom archeologickou. Chile je s Římem silně spřízněné, jak kvůli latinským rysům své kultury, tak díky silně katolickému ražení. Výstava zahrnuje také první raně křesťanská svědectví, protože její poslední část je věnována katakombám a reprodukcím jejich fresek v díle malíře Carla Ruspiho. Palác La Moneda je velmi navštěvované místo, a proto se očekává příliv tisíců zájemců. Výstavu jsme částečně sestavili z exponátů uchovávaných v depozitářích, které jsou nicméně velmi kvalitní. Přemýšlíme tedy o tom, že po skončení chilské zápůjčky bychom je využili k dočasné výstavě v našich římských prostorách, aby se veřejnost mohla seznámit s vysoce hodnotnými díly, která nemá možnost vidět v běžné expozici.“

Uvedla pro naše mikrofony ředitelka Vatikánských muzeí. Dodejme, že papež František se vydá na apoštolskou cestu do Chile v polovině ledna příštího roku (15.-18.1.2018), přesně třicet let po poslední návštěvě Petrova nástupce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.