Petrův nástupce sloužil zádušní mši za zesnulé biskupy a kardinály

3.11.2017 

Od října loňského roku odešlo do domu nebeského Otce čtrnáct členů kardinálského sboru, včetně emeritního pražského arcibiskupa, kard. Miloslava Vlka ( zemřel 18.3.2017), a sto třicet sedm arcibiskupů a biskupů z celého světa. Právě za ně zaznělo dnes Vatikánskou bazilikou requiem v podání pěveckého sboru Sixtinské kaple. Zádušní bohoslužbě předsedal papež František, který v závěru homilie řekl:

“ Základním rysem křesťana je smysl pro rozechvělé očekávání konečného setkání s Bohem. Před chvílí jsme to znovu potvrdili pronášením žalmu: „Má duše žízní po Bohu, po živém Bohu. Kdy už smím přijít a spatřit Boží tvář?“ (Žl 42,3). Jsou to poetická slova, která pohnutě vykládají naše bdělé očekávání, žíznící po Boží lásce, kráse, štěstí a moudrosti.

Věty tohoto žalmu se vtiskly také do duší našich bratrů kardinálů a biskupů, které si dnes připomínáme – opustili nás poté, co sloužili církvi a svěřenému lidu, a to v perspektivě věčnosti. Když tedy vzdáváme díky za službu, kterou velkoryse prokázali evangeliu a církvi, jako bychom je slyšeli, jak spolu s Apoštolem opakují: „Naděje však neklame“ (Řím 5,5). Ne, neklame! Bůh je věrný a naděje, kterou v Něj vkládáme, neklame. Vzývejme pro ně tedy mateřskou přímluvu Nejsvětější Panny Marie, aby se mohli účastnit věčné hostiny, kterou ve víře a lásce okusili během pozemské pouti“.

HOMILII v plném znění si můžete přečíst ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.