Papež: Těžkosti ve svém životě nevyřešíme ředěním pravdy

26.10.2017 

„Ježíš nás volá ke změně života, ke změně cesty, ke konverzi, což s sebou nese boj proti zlu ve vlastním srdci. Tento boj ti nedá spočinout, ale dá ti pokoj – kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty, když komentoval dnešní evangelium (Lk 12,49-53), ve kterém Ježíš říká svým učedníkům, že přinesl na zem oheň a rozdělení, nikoli mír. Oheň je požadavek změny,“ řekl papež.

Změnit způsob myšlení, změnit způsob cítění. Tvoje srdce, které bylo mondénní a pohanské, stává se nyní Kristovou silou křesťanské. Změna, to je obrácení. Změna způsobu jednání. Tvoje skutky se mají změnit.

„Konverze se týká všeho: těla i duše,“ zdůraznil papež František.

Je to změna, ale nikoli taková, která se provádí navenek. Je to změna, kterou působí Duch svatý v nitru. Já však musím jednat ze svojí strany, aby Duch svatý mohl působit a to znamená bojovat.

Neexistují ničím nerušení křesťané, kteří nebojují – dodal papež. To nejsou křesťané, nýbrž vlažní lidé. Nerušený spánek nalezneš s práškem na spaní, neexistuje však prášek na vnitřní pokoj. Jedině Duch svatý může dát duši takový pokoj, který dodává křesťanům sílu. A my máme napomáhat Duchu svatému – vybízel dále Petrův nástupce - a vytvářet ve svém srdci prostor. K tomu je užitečné každodenní zpytování svědomí, abychom bojovali proti duchovním chorobám, které rozsévá nepřítel a které plynou z mondénnosti. Ježíš přinesl boj proti ďáblu, proti zlu – připomněl papež František – a není to nějaká starožitnost, nýbrž moderní, každodenní záležitost. Oheň, který přišel Ježíš »vrhnout na zem«, je v našem srdci. Máme jej nechat vstoupit a denně se ptát, jak přecházím od mondénnosti a hříchu k milosti. Udělal jsem místo Duchu svatému, aby mohl vejít?“

Těžkosti ve svém životě nevyřešíme ředěním pravdy. A pravda je tato: Ježíš přinesl oheň a boj, co dělám já?

Ke konverzi je třeba velkodušné a věrné srdce. A velkodušnost vždycky vychází z lásky a věrnosti k Božímu Slovu – uzavíral papež František dnešní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.