Papež: Kde je Ježíš, tam je milosrdenství a štěstí

25.10.2017 

Na Svatopetrském náměstí přišlo dnes ráno 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou katechezi Petrova nástupce. Generální audience byla zahájen čtením úryvku z Lukášova evangelia (23,33.38-43), který líčí scénu na Kalvárii, kde Ježíš slibuje z kříže kajícímu lotrovi, že bude s Ním v ráji. A právě ráji jakožto cíli křesťanské naděje byl věnován dnešní, třicátý osmý díl cyklu katechezí papeže Františka. Jeho promluva končí slovy:

Ráj není pohádkové místo, ba ani čarovná zahrada. Ráj je objetí s Bohem, nekonečnou Láskou, kam vstupujeme díky Ježíšovi, který za nás zemřel na kříži. Kde je Ježíš, tam je milosrdenství a štěstí; bez Něho panuje chlad a temnota. V hodině smrti říká křesťan Ježíšovi znovu: „Pamatuj na mě“. A kdyby už neexistoval nikdo, kdo nás pamatuje, Ježíš je tam, vedle nás. Chce nás přivést na to nejkrásnější místo, které existuje. Chce nás tam přivést s trochou nebo množstvím dobra, které v našem životě bylo, aby nebylo ztraceno nic z toho, co On již vykoupil. A do Otcova domu přinese i všechno to, co v nás ještě potřebuje být vykoupeno: nedostatky a pochybení celého života. Toto je meta naší existence, aby totiž všechno bylo naplněno a proměněno v lásce.
Pokud tomu věříme, smrt nám nepůsobí strach a můžeme doufat, že budeme z tohoto světa odcházet s nadějí, v poklidu a velkou důvěrou. Kdo poznal Ježíše, nebojí se už ničeho. A budeme také moci opakovat slova, která stařec Simeon, požehnán setkáním s Kristem, pronesl na sklonku svého života prožitého v očekávání: „Nyní můžeš, Pane, propustit svého služebníka podle svého slova v pokoji, neboť moje oči uviděly tvou spásu“ (
Lk 2,29-30). V tom okamžiku už konečně nebudeme potřebovat nic a nebudeme už vidět matně. Nebudeme už plakat zbytečně, protože všechno pominulo, včetně proroctví i poznání. Láska však ne, ta zůstane, protože „láska nikdy nepřestává“ (1 Kor 13,8).

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.