Svatý otec: Veškerý náš život probíhá mezi úbočím víry a propastí strachu

18.10.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne shromáždilo 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou katechezi Petrova nástupce. Generální audience byla uvedena čtením z Janova evangelia (11,23-37), které podává rozhovor Ježíše s Lazarovou sestrou Martou o vzkříšení z mrtvých. Papež František nazval dnešní katechezi „Blahoslavení mrtví, kteří umírají v Pánu“ a v „konfrontoval v ní křesťanskou naději se skutečností smrti“. V jejím závěru řekl:

Ježíš nás staví na „předěl“ víry. Martě, která oplakává smrt bratra Lazara, oponuje světlem dogmatu: „Já jsem vzkříšení a život. Kdo věří ve mne, i když umřel, bude žít a žádný, kdo žije a věří ve mne, neumře na věky. Věříš tomu?“ (Jan 11,25-26). Toto Ježíš opakuje každému z nás pokaždé, když smrt naruší tkanivo našich životů a citů. Veškerá naše existence se odehrává tady, mezi úbočím víry a propastí strachu. „Já nejsem smrt, já jsem vzkříšení a život, věříš tomu? Věříš tomu?“ Věříme tomu my, kteří jsme dnes tady na tomto náměstí?
Všichni jsme maličcí a bezbranní tváří v tvář tajemství smrti. Avšak jaká to milost, když v té chvíli chováme v srdci plamínek víry! Ježíš nás vezme za ruku, jako vzal Jairovu dceru a zopakuje znovu: „Talitha kum!“, „Říkám ti vstaň!“ (
Mk 5,41). Řekne to nám, každému z nás: „Vstaň, povstaň!“.

Zvu vás nyní, abyste přivřeli oči a mysleli na chvíli svojí smrti, každý z nás ať myslí na vlastní smrt, představí si onu chvíli, která přijde, až nás Ježíš vezme za ruku a řekne nám: „Pojď se mnou, vstaň“, pak se naděje skončí a začne skutečnost života. Ježíš každého z nás uchopí svojí něhou, mírností a celým svým srdcem.
Toto je naše naděje tváří v tvář smrti. Pro toho, kdo věří, je branou, která se otevře zcela dokořán. Pro toho, kdo pochybuje, je zábleskem světla pronikajícího skulinou ne zcela zavřených dveří. Bude to však pro nás všechny milost, až nás toto světlo setkání s Ježíšem ozáří.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Na závěr generální audience obrátil papež pozornost na hlavní město Somálska, kde džihádisté říkající si Al Šabáb (Hnutí mladých bojovníků) zosnovali explozi dvou kamionů naplněných výbušninami, při které zahynuly více než tři stovky lidí, včetně 15 dětí, a velké množství lidí bylo zraněno:

Chtěl bych vyjádřit svůj zármutek nad krveprolitím, ke kterému došlo před několika dny v somálském Mogadišo a vyžádalo si smrt 300 lidí, včetně několika dětí. Tento teroristický zločin si zasluhuje nejrozhodnější odsouzení také proto, že byl namířen proti již tak značně zkoušenému obyvatelstvu. Modlím se za zesnulé a raněné, za jejich příbuzné a za veškerý lid Somálska. Prosím za obrácení násilníků a povzbuzuji všechny, kdo s obrovskými těžkostí usilují o mír v této trýzněné zemi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.